Templu faraonic descoperit din întâmplare

Un templu faraonic vechi de 3.400 de ani, acoperit de pânză freatică, a fost descoperit cu ocazia unor săpături neautorizate efectuate sub o casă la sud de Cairo
 

"Poliţia antichităţilor a primit informaţii conform cărora şapte persoane săpau" sub casa uneia dintre ele, în regiunea Badrachine (40 km sud de Cairo), a anunţat miercuri Mamdouh al-Damati, ministru al Antichităţilor, citat de Agerpres. Săpăturile au scos la iveala un templu acoperit de pânză freatică, la 9 m adâncime. De altfel, cei şapte oameni foloseau echipament de scufundare pentru a efectua săpăturile.

Monumentul datează din perioada faraonului Tutmosis al III-lea (1479-1425 î.e.n.). Printre vestigiile descoperite se numără şapte panouri murale acoperite cu hieroglife, o statuie de granit roz înaltă de 2,5 m, precum şi baze de coloane din granit roz. Ministerul Antichităţilor a anunţat că va continua lucrările de excavaţie.

Cele şapte persoane au fost eliberate, fiindcă zona unde efectuau săpăturile nu este înregistrată ca sit arheologic, a informat ministrul.

La începutul perioadei celei de-a 18-a dinastii, în timpul domniei lui Tutmosis al III-lea, Egiptul a avut epoca sa de aur şi cea mai mare întindere (până la teritoriul actual al Siriei), de unde şi numele dat acestui faraon, de "Napoleon al Egiptului".

Săpăturile ilegale şi traficul de antichităţi sunt des întâlnite în Egipt, mai ales în preajma siturilor arheologice, cu subsolurile pline de vestigii faraonice. Fenomenul s-a accentuat după revolta din 2011, care l-a alungat de la putere pe preşedintele Hosni Moubarak.

Sursa: HotNews.ro

Vote it up
144
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza