Telina este utila in tratarea artritei

Planta bianuala cu tulpina lucioasa si crestata, telina poate atinge inaltimi de 45 cm
 

Ramurile plantei salbatice nu trebuie confundate cu cele ale varietatii cultivate. Planta are frunze dintate, aromate, si flori mici, albe. Semintele mici, brune au si ele gustul si mirosul specific al telinei.

Utilizari medicinale

Semintele de telina sunt folosite pentru tratarea reumatismului. Teste efectuate in anul 1988 le-au confirmat proprie-tatile aniinflamatorii si antialgice. Telina este utila in tratarea artritei si gutei, datorita efectului ei diuretic, care contribuie la indepartarea toxinelor asociate acestor boli. Calitatile diuretice si antiseptice ale telinei o recomanda in tratamentul cistitei si al altor infectii urinare. Semintele au si reputatia de carminativ, combatand flatulenta. Se crede ca telina scade tensiunea arteriala si calmeaza anxietatea si tensiunea nervoasa. Studii publicate recent confirma efectul sedativ si antispastic al compusilor ftalidici prezenti in uleiul esential. Telina este folosita si pentru tratarea tusei, bronsitei, astmului, spasmelor musculare si a halenei.

Preparare si dozaj

In tratamentul reumatismului, artritei si al problemelor digestive:

• Infuzie: Puneti 1 lingurita de seminte la o cana de apa clocotita. Infuzati timp de 5-10 minute, strecurati si beti 1 cana pe zi.

• Tinctura: Luati 30 de picaturi in apa, de 3 ori pe zi.

• Extract lichid (diluat 1:1 in alcool 90%): Luati 0,5-2 ml, de 3 ori pe zi.

Vote it up
100
Ai votat deja!Voteaza