Tehnologie 3D la dentist

Medicii stomatologi pot stabili astfel cu exactitate locul adecvat pentru implanturile dentare
 
<p>
Tehnologia avansata de proiectie a implanturilor in format 3D si realizare a unui sablon chirurgical personalizat, pe baza proiectiei, permite medicilor stomatologi sa stabileasca cu exactitate locul adecvat pentru implanturile dentare. Implantul este astfel personalizat in functie de aspecte precum pozitionarea nervilor si a vaselor de sange, prezenta si densitatea osului, elemente de care depinde succesul procedurii, potrivit specialistilor clinicii Glamour Dent. Astfel, au acces la implant si pacientii care inainte nu puteau beneficia de acest tip de tratament din cauza problemelor grave legate de calitatea osului.

Tratamentul incepe cu efectuarea unui Computer Tomograf (CT) care este apoi interpretat de medic luand in considerare aspectele legate de os, pozitionare nervi etc. Proiectia 3D a realitatii maxilo-faciale a pacientului permite mai apoi confectionarea, in afara tarii, a sablonului pentru pozitionarea implanturilor. Sablonul se realizeaza prin frezare computerizata, dintr-un material biocompatibil si sterilizabil. Ulterior, planul de tratament astfel personalizat in functie de nevoile pacientului, este pus in aplicare de catre medicii din Romania.

Prin CT si aplicarea programului computerizat se poate simula exact in 3D plasarea implanturilor. Practic, medicii romani trimit datele pentru realizarea copiei exacte a maxilarului, prin litografie computerizata, precum si a sablonului, prin intermediul caruia se introduc implanturile in timpul interventiei. Realizarea acestui sablon permite plasarea implanturilor in zone unde trebuie ocoliti nervi si alte formatiuni osoase, si totodata permite introducerea implanturilor inclinate, ca in cazul sistemului ALL ON 4.

In prezent, tot mai multi pacienti sufera de pierderea dintilor in urma cariei dentare, a bolii parodontale, a unor traumatisme ori tumori benigne sau maligne ale maxilarelor. In mod traditional, in pregatirea implanturilor la care pacientii sunt nevoiti sa apeleze, medicii stomatologi folosesc radiografii panoramice sau tomografii computerizate ale maxilarului in care urmeaza sa fie pus implantul, care insa nu au un grad de acuratete foarte ridicat, si pot lasa loc unor surprize neplacute la momentul interventiei.

Prin intermediul tehnologiei 3D insa, medicii stomatologi au acces la imagini detaliate privind toate cele trei elemente ale danturii pacientului – dinti, os, tesut, dar si separat pe fiecare categorie pentru a evidentia probleme existente de tipul calitatii osului, pozitionarii nervilor si a vaselor de sange, pentru a identifica cele mai bune solutii si a creea acest sablon de implant personalizat.

Prin intermediul functiilor de zoom, de rotatie a imaginii 3D sau de vedere in sectiune transversala, medicii beneficiaza de o viziune paronamica asupra spatiului unde urmeaza a fi realizat implantul, inclusiv asupra necesitatii adaugarii unor grefe.
Acesta tehnologia inovatoare creste costul unui implant cu numai 10%.
</p>

Vote it up
419
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza