Ștefan Bănică Jr: „Am crescut în spiritul Crăciunului“

Din vârtejul nebun, dar frumos al vieții sale, așa cum arată ea acum, de la rolul de tată, până la cele de scenă și TV, Ștefan Bănică Jr s-a oprit puțin. Cât să se destăinuie în Reader’s Digest
 

E
vânat permanent de presa mondenă. Catalizator de audiență în pielea prezentatorului de la Dansez pentru tine
. Actor-regizor în piesa de teatru Desculț în parc
. Motiv de buluceală la casele de bilete pentru celebrele sale concerte de Crăciun. Și, de parcă nu era de ajuns, Ștefan Bănică Jr îl joacă și pe Moșu’ acum în Ho ho ho
, filmul lui Jesús del Cerro, care tocmai și-a făcut debutul pe marile ecrane.

Reader’s Digest:
Cum e Ștefan Bănică Jr în rol de Moș Crăciun?

Ștefan Bănică Jr:
Dacă o să vedeți filmul, o să constatați că sunt un Moș Crăciun atipic, dar care, până la urmă, este pătruns de spiritul Crăciunului, datorită unui puști foarte simpatic, care îl face să-și schimbe opțiunile. Personajul meu, de fapt, nu este Moș Crăciun, ci este un impostor, care, atins de spiritul Crăciunului, își descoperă latura umană și sfârșește prin a a deveni un erou, fără voia sa, datorită puștiului pe care îl întâlnește într-un mall și care îi schimbă traiectoria. Povestea în sine sper să placă și să aibă impact asupra publicului, mai ales că este primul film autohton de acest gen.

RD:
După această experiență, l-ați putea juca și pentru cei doi copii ai dumneavoastră, Violeta și Radu Ștefan?

ȘB:
M-am gândit, dar la cel mare, Ștefan, nu mai am nicio șansă, iar cea mică, Violeta, de abia anul ăsta îl poate descoperi pe Moș Crăciun, pentru că face doi anișori și deja poate înțelege.

RD:
Vă aflați la prima experiență ca regizor de teatru, cu piesa Desculț în parc
. Cum a fost?

ȘB:
Este impactul cu greutățile pe care nu le simți atunci când ești numai actor și când știi că altcineva se ocupă de asamblarea „construcției“ elementelor teatrale. Culmea e că, atunci când am început să fac asta, am fost mult mai puțin atent, decât în mod obișnuit, la ceea ce se întâmplă cu mine ca actor. La început, am avut tendința să joc tot ce voiam să le explic colegilor mei, dar, lucrând, m-am temperat și am văzut, privind de pe scaun la ceilalți, frumusețea întregului: cum cade lumina, unde cade bine o anumită replică din text, cum interacționează personajele, care e scopul lor scenic, ce vrei să spui, ce mesaj vrei să transmiți publicului dincolo de descoperirea situației scenice etc. E o experiență foarte importantă pentru mine și le mulțumesc colegilor mei actori că au avut răbdare și încredere în mine.

RD:
Ați mers vreodată desculț prin parc?

ȘB:
Da, am mers desculț prin iarbă, nu mai știu dacă eram în parc sau nu, în orice caz, eram într-o stare foarte euforică (râde), ca și personajul meu din piesă.

RD:
în afară de amintiri, înregistrări, ce v-a rămas de la tatăl dumneavoastră?

ȘB:
Era un om care știa să prețuiască viața, să se bucure de ea, care și-a iubit și și-a respectat enorm meseria și publicul.

RD:
V-a crescut cu Moș Gerilă sau cu Moș Crăciun?

ȘB:
Am crescut cu Moș Crăciun și în spiritul Crăciunului.

RD:
Câte mobile și mașini ar avea azi liceanul Ștefan Bănică?

ȘB:
Habar n-am! Ce am trăit noi atunci, în perioada comunismului, e greu de înțeles pentru puștii din ziua de azi. Dar rămâne acel farmec al liceului, cu iubiri adolescentine și dezamăgiri, care nu ține cont de trecerea timpului.

RD:
Știm că ați și plâns la emisiunea Dansez pentru tine
. Cu ce ocazie s-a întâmplat?

ȘB:
Nu stau să enumăr ocaziile în mod special, pentru că nu consider că e important. Am plâns atunci când anumite momente sau anumiți oameni m-au emoționat profund.

RD:
Tată, regizor, actor, textier, prezentator de televiziune… Cum arată viața unui astfel de om dincolo de interviuri și blițurile fotoreporterilor?

ȘB:
Sunt un om normal, cu bucuriile și necazurile lui și încerc, pe cât posibil, să nu amestec viața particulară cu luminile scenei.

RD:
Cât de grea e celebritatea pentru o familie formată din doi oameni atât de cunoscuți?

ȘB:
Mai grea este pentru cei dragi din jurul nostru, care, fără dorința lor, și mă refer mai ales la copii, sunt expuși la o lipsă de intimitate pe care nu cred că o merită. Dar asta e viața! Atunci când lucrurile vor depăși limita legală, voi fi obligat, cum am mai făcut și altădată, să apăr drepturile copiilor mei.

RD:
Mama dumneavoastră e jurnalist. Totuși, ați cântat la un moment dat: Cei ce au pix în mână / Și complexe cât un car / Mâzgălesc cu răutate / Câte-o foaie de ziar.

ȘB:
Respect foarte mult meseria de ziarist, pentru că presa trebuie să reprezinte o forță în fiecare țară. În orice meserie, există profesioniști și amatori, problema e atunci când amatorii se exprimă public, având pretenții de profesioniști ascunși sub acoperirea brandului pentru care lucrează. În cântecul meu, Protest
, mă refer la cei care își manifestă frustrările, complexele și neîmplinirile în spatele cuvântului „ziarist“ și care, practic, neverificând informațiile sau denaturându-le cu bună știință, probabil în funcție de interesele șefilor lor, dar în total dezacord cu meseria pe care au ales-o, dezinformează cititorul. Am toată stima pentru acei ziariști care își urmăresc interesul de a fi primii în branșa lor, de a informa corect, indiferent dacă adevărul doare sau nu și, mai ales, pentru cei care folosesc corect și inteligent limba română.

RD:
Ați trecut recent printr-un atentat, la Chișinău. V-a schimbat cu ceva?

ȘB:
A fost un gest reprobabil. Slavă Domnului că nu a murit nimeni. Îmi pare extrem de rău că s-a întâmplat și sunt alături de cei care au fost răniți.

RD:
Românii deja s-au învățat. Vine Crăciunul, vin concertele lui Bănică Jr. Ce v-a determinat să vă „confundați“ artistic cu această mare sărbătoare?

ȘB:
Mi-am propus să creez o tradiție din acest concert și eu zic că am reușit, pentru că deja suntem la al optulea an consecutiv. Nu trișez în ceea ce fac pe scenă și cred că oamenii apreciază lucrul acesta și le face plăcere să ne întâlnim an de an. încerc de fiecare dată să merg pe principiul că orice spectacol bine făcut, bine gândit este unic și irepetabil. Caut ca niciunul dintre spectacolele mele să nu semene cu celelalte. Fiecare are o încărcătură emoțională și energetică diferită, chiar dacă la televizor poate nu se observă acest lucru. Contactul direct, în sală, cu spectatorii și atmosfera care se creează sunt unice. în fiecare an, mă gândesc la un repertoriu care să includă și piese noi, dar și cântecele pe care oamenii vor să le audă de fiecare dată. Abia aștept să mă întâlnesc cu publicul și sper ca și în acest an să le pot oferi oamenilor un spectacol pe care să-l țină minte!

RD:
Cum veți petrece Crăciunul?

ȘB:
în fiecare an, de Crăciun sunt alături de familia mea. Refuz absolut orice fel de ofertă artistică, tocmai pentru că am fost crescut în acest spirit și vreau ca și copiii mei să crească la fel.

Notă:Concertul de Crăciun al artistului va avea loc pe 10, 11, 12 și 13 decembrie, la Sala Palatului. Biletele s-au pus în vânzare la casele de aici, în marile centre comerciale și on-line, pe site-urile de profil.

Vote it up
1
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza