Tartlete cu peste afumat

Aceste mici tarte – sau placintele – din foitaj sunt un antreu foarte nostim, perfect pentru o cina. Le poti servi si ca un pranz usor

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare si de gatit: circa 1 ora

Ingrediente:

Tartlete

15 g unt topit
2 lingurite de ulei de masline extravirgin
8 foi de placinta, circa 125 g in total

Umplutura de peste afumat

200 g file de cod sau alt peste afumat, fara piele
200 ml lapte semidegresat
1 foaie de dafin
10 g unt
2 esalote mari, tocate marunt
1 catel de usturoi, tocat foarte marunt
225 g tulpini de telina, rase
2 linguri de faina
1 lingurita de coaja de lamaie rasa
nucsoara, proaspat rasa
2 lingurite de zeama de lamaie, sau dupa gust
3 linguri de patrunjel tocat
sare si piper
patrunjel proaspat, pentru ornat

Preparare:

Pentru a prepara tartletele, se combina intr-un castronel untul topit cu uleiul de masline. Se ung cu acest amestec 4 forme de copt cu diametrul de 10 cm.

Folosind ca sablon o farfurie cu diametrul de 15 cm, se decupeaza 16 cercuri din foile de placinta. Se astern cate 4 astfel de cercuri in fiecare forma unsa cu grasime (foile vor depasi putin formele), ungand fiecare cerc cu putin amestec de unt si ulei. Se lasa la rece pe perioada cat se prepara umplutura.

Se pun intr-o cratita codul, laptele si foaia de dafin, taind pestele astfel incat sa intre, daca este necesar. Se acopera si se fierbe lent, la foc mic, circa 8-10 minute, sau pana cand carnea pestelui e moale. Se strecoara laptele si se pastreaza pentru sos. Se desface pestele in bucatele mici si se pune deoparte.

Se incalzeste cuptorul la 190°C si se introduce in el o tava de copt, ca sa se incalzeasca. Se topeste untul intr-o tigaie neaderenta, la foc moderat. Se adauga esalotele si usturoiul, se acopera si se calesc, amestecand frecvent, timp de 5 minute, pana cand cepele se inmoaie. Se pun telina si 1 lingura de apa, se micsoreaza focul, se acopera tigaia din nou si se continua gatitul inca 5 minute.

Se trece faina intr-un castronel si se adauga 2 linguri de apa rece, amestecand, ca sa se obtina o pasta groasa. Se incorporeaza treptat laptele folosit la fierberea pestelui, omogenizand mixtura.

Se adauga la compozitia cu telina si se da totul in clocot, amestecand pana ce se ingroasa. Se pun si zeama de lamaie si o cantitate mica de nucsoara rasa.

Reducand flacara, se fierbe incet, amestecand frecvent, timp de 8-10 minute, sau pana cand telina este frageda.

Intre timp, se pun tartletele pe tava de copt incinsa si se coc 4-5 minute, pana ce se rumenesc. Apoi se scot cu grija din forme si se asaza direct pe tava de copt. Se regleaza temperatura cuptorului la 160°C si se coc alte 4-5 minute.

Se adauga in sos, amestecand atent, bucatelele de cod, zeama de lamaie si patrunjelul, si se asezoneaza dupa gust. Se aranjeaza tartletele pe farfurii calde, apoi se toarna in ele umplutura. Se orneaza cu frunze proaspete de patrunjel – si sunt gata de servit.

Alte idei:

• Pentru a fi mai comod, tartletele si umplutura se pot prepara cu o zi inainte. Lasati la racit umplutura si pastrati formele cu aluatul intr-un recipient mare, inchis ermetic. Cand urmeaza sa le serviti, aranjati foile pe o tava de copt, umpleti-le si incalziti-le in cuptor, la 180°C, timp de 15-20 de minute.
• Umpleti tartletele cu un amestec mediteraneean de creveti cu legume. Incingeti 2 linguri de ulei de masline extravirgin intr-o tigaie, la foc moderat. Adaugati 1 ceapa tocata, 2 ardei grasi, curatati de seminte si tocati, si 2 catei de usturoi, tocati marunt. Caliti 3-4 minute, amestecand frecvent, pana ce se inmoaie ceapa. Adaugati 1 cutie de rosii tocate (circa 400 g), cu zeama cu tot, 1 lingura de pasta de rosii si 2 dovlecei mijlocii, taiati rondele fine. Acoperiti tigaia si lasati-o pe foc 8-10 minute, amestecand des, pana ce ardeii incep sa se fragezeasca. Incorporati cu grija 200 g creveti gatiti. Asezonati, apoi repartizati mixtura in 4 tartlete calde. Ornati-le cu patrunjel si cateva masline negre, curatate de samburi.

Avantaje:

• Foile de placinta din comert au un continut de grasimi mult mai scazut decat alte tipuri de aluat, fiind, asadar, mai sanatoase, cu conditia sa fie unse doar cu mici cantitati de ulei si unt.
• Varietatea de telina de la care se consuma in special tulpinile este bogata in amidon si, de asemenea, contine potasiu si vitamina C, precum si fibre solubile, care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
109
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza