Tarta de bezea cu lamaie

O reteta de la Chef Anne-Sophie Pic, care provine dintr-o familie franceza de bucatari cu o traditie de 120 de ani

 

<p>

Ingrediente: pentru 8 portii
Timp de preparare: 35 de minute
Timp de coacere: 15 minute

Pentru blat:

180 g de faina alba simpla
65 g de zahar pudra
5 g de zahar vanilat
75 g de unt taiat in bucatele mici
3 galbenusuri

Pentru umplutura de lamaie:

125 g de suc de lamaie
3 galbenusuri
2 oua
75 g de zahar
75 g de unt

Pentru bezea:

150 g de zahar tos
50 ml apa
75 g de albus de ou
zahar pudra

Mod de preparare:

Blatul de tarta. Pune faina, zaharul, zaharul vanilat si untul intr-un castron mare si mixeaza. Cand compozitia devine sfaramicioasa, adauga galbenusurile. Nu framanta prea mult aluatul: doar amesteca atat cat sa se omogenizeze bine ingredientele. Da aluatul la rece pentru cel putin doua ore. Incalzeste in prealabil cuptorul la 150 de grade Celsius. Intinde aluatul cu sucitorul pana obtii o foaie subtire de aproximativ 3 mm si asaz-o cu grija in forma pentru copt. Asaza o hartie de copt deasupra foii de aluat si pune deasupra 400 g de boabe ceramice pentru copt sau boabe de fasole, pana se umple forma. Coace 15 minute. Scoate din cuptor indeparteaza hartia si boabele si lasa la racit.

Umplutura de lamaie. Intr-o cratita, incalzeste usor sucul de lamaie cu galbenusurile, ouale si zaharul. Lasa pe foc pana da in clocot doar cateva secunde, dupa care lasa la racit pana cand ajunge la o temperatura de aproximativ 30 de grade Celsius (este usor calduta la atingere). Apoi, folosind un mixer, incorporeaza untul, bucata cu bucata. Pune umplutura de lamaie la frigider pana pregatesti bezeaua.

Bezeaua. Pune zaharul tos si apa intr-o cratita cu fund dublu, apoi pune-o la foc, la o temperatura de 121 de grade Celsius (se verifica cu termometrul pentru gatit). Bate albusurile spuma tare, apoi toarna zaharul topit, batand mereu. Continua sa bati pentru inca cinci minute – compozitia se va raci intre timp.

Retusuri finale. Toarna amestecul de crema de lamaie peste baza de tarta, raspandindu-l uniform. Asaza apoi bezeaua peste crema de lamaie, netezind un pic suprafata, daca preferi. Presara zahar pudra. Pune tarta pe gratarul preincalzit din cuptor, doar cateva momente, pana cand suprafata cu bezea devine usor aurie. Lasa apoi tarta sa se raceasca la temperatura camerei, circa 30 de minute, inainte de a o servi.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
100
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza