Tarta cu broccoli si ardei

Se gateste intr-o forma de copt mai mare si mai adanca decat formele standard, dar cu aluat subtire, pentru a evidentia umplutura

 

<p>

Timp de preparare: 1 si 1/4 ore, plus cel putin 30 de minute pentru racire
Timp de gatit: 40-45 de minute

Ingrediente:

15 g unt
1 lingura de ulei de masline extravirgin
225 g ceapa, feliata subtire
1 ardei gras rosu, fara seminte, tocat
85 g broccoli, rupt in inflorescente mici
3 oua mari, batute
225 g lapte semidegresat
3 linguri de patrunjel proaspat, sau frunze de chives, tocate
125 g ciuperci shiitake, sau champignon, feliate
115 g boabe de porumb, decongelate si bine scurse
sare si piper

Aluat:

125 g faina
125 g faina integrala
un praf de piper de Cayenne (optional)
125 g unt rece, taiat cubulete

Preparare:

Se prepara mai intai aluatul. Se cern intr-un castron mare ambele tipuri de faina si piperul de Cayenne. Se incorporeaza untul, tavalind cubuletele prin mixtura de faina pana ce devin sfaramicioase. Se presara deasupra 2 linguri de apa rece ca gheata si se amesteca pana la obtinerea unui aluat, adaugand inca 1 lingura cu apa, daca este necesar.

Se aduna aluatul sub forma unei bile, apoi se intinde cu un facalet, pe o suprafata pudrata cu putina faina, ca sa se obtina un cerc de 28 cm diametru si circa 3 mm grosime. Cu aceasta foaie se captuseste o forma de copt cu marginea ondulata, de 23 cm diametru si 3 cm adancime. Se inteapa aluatul peste tot, cu o furculita, apoi se acopera si se lasa la racit cel putin 30 de minute.

Se pune in cuptor, la 200°C, o tava de copt. Se incing untul si uleiul de masline intr-o tigaie sau cratita mare. Se adauga ceapa si se amesteca bine in ea, apoi se acopera si se caleste 30 de minute la foc foarte mic, pana se fragezeste.

Intre timp, se opareste ardeiul gras intr-o oala cu apa clocotita, 1 minut. Se scoate cu o spumiera, se pune intr-o strecuratoare si se racoreste sub un jet de apa rece, dupa care se scurge bine. Se adauga broccoli in aceeasi apa si se opareste si el 30 de secunde, apoi se procedeaza la fel ca si cu ardeiul.

Se tapeteaza aluatul din forma cu o bucata de hartie de pergament, unsa cu putin ulei, si se asaza pe ea niste boabe de fasole sau de orez (ca sa nu se ridice partea de pe fund a aluatului in timpul coacerii). Se pune pe tava de copt incinsa si se coace 20 de minute. Se scot hartia si boabele de fasole, si se mai lasa forma in cuptor inca 5 minute. Se unge aluatul cu putin ou batut si se coace alte 2 minute. Se scoate din cuptor, dar se lasa tava inauntru. Se micsoreaza temperatura la 190°C.

Se bate laptele cu ouale. Se adauga patrunjelul si se asezoneaza dupa gust. Se intinde ceapa in tarta din aluat, apoi se adauga ardeiul rosu, broccoli, ciupercile si porumbul. Se toarna peste ele mixtura de ou.

Se pune quiche in cuptor si se coace 40-45 de minute, pana ce umplutura este inchegata. Se lasa sa se raceasca cel putin 10 minute inainte de a o servi.

Cateva idei:

• Pentru o tarta crocanta, in stil mediteraneean, cu un continut scazut de grasimi, se inlocuieste untul cu 125 ml de ulei de masline. Se folosesc 2-4 linguri de apa calduta in locul celei foarte reci. Se face o bila din aluat, apoi se preseaza pe fundul si lateralele unei tavi de copt; acest aluat delicat trebuie manuit cu multa grija. Se acopera si se da la rece cel putin 30 de minute. Nu se coace aluatul singur, ci se pune umplutura in tarta si se coc impreuna la 180°C, timp de 55-60 de minute. Se lasa quiche sa se inchege si se raceste putin inainte de servire. Se taie cu un cutit cu lama zimtata.
• Alte legume potrivite pentru umplutura sunt rosiile descojite, curatate de seminte si tocate marunt, boabele de mazare si dovleceii taiati rondele. Pentru o aroma speciala, se inmoaie, odata cu ceapa, felioare fine dintr-un bulb de fenicul. Poate fi adaugat si spanac fiert, tocat, intins intr-un strat subtire peste ceapa.

Avantaje:

• Ouale au fost repudiate in ultimul timp din cauza continutului mare de colesterol, insa reprezinta o sursa excelenta de nutrienti, inclusiv proteine, fier si vitaminele A, B si E. Au, de asemenea, un continut scazut de grasimi.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
117
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza