Ingrediente pentru 12 porții
Pentru aluat:
200 g făină de grâu integrală, plus făină pentru modelare
sare
50 g unt moale
150 g brânză de vaci slabă, plus 250 g pentru topping
ulei de măsline (pentru uns tava), plus 1 lingură pentru topping
Pentru topping:
1 ceapă, tocată mărunt
1 cățel de usturoi, tocat mărunt
400 g dovlecei, felii
½ linguriță de rozmarin, tocat
piper negru
2 ouă separate
1. Pentru aluat se frământă făina, 1 linguriță de sare și untul. Se amestecă 150 g brânză de vaci slabă și 2-3 linguri de apă rece. Se unge o tavă rotundă (28 cm diametru) cu un strat subțire de ulei de măsline. Se întinde aluatul și se așază în formă, apoi se lasă 30 minute la rece.
2. Între timp, pentru topping, se încinge 1 lingură de ulei de măsline într-o tigaie. Se călesc ceapa și usturoiul până când devin translucide. Se adaugă dovleceii și rozmarinul și se fierb înăbușit timp de 2-3 minute. Se condimentează cu sare și piper. Se ia tigaia de pe foc și se lasă legumele să se răcească ușor.
3. Se încălzește cuptorul la 200°C (ventilator 180°C, gaze 3). Se amestecă gălbenușurile cu restul de 250 g de brânză de vaci până ce devin o cremă. Albușurile se bat până când se întăresc. Mai întâi se amestecă legumele cu brânza, apoi se adaugă albușurile bătute.
4. Se scoate tava rotundă din frigider. Se înțeapă aluatul cu o furculiță de mai multe ori, apoi se întinde compoziția de dovlecel și brânză. Se pune plăcinta în cuptor timp de aproximativ 40 de minute. Se servește caldă.
Sugestie pentru servire: Se potrivește bine cu salată de roșii cu germeni.