Tapa cu cartofi si dovlecei

Tapa inseamna gustare in spaniola: aici, tortilla cu oua, ceapa si cartofi. Pot fi adaugate alte ingrediente

 

<p>

Portii 8
Timp de preparare: 15 minute, plus racirea
Timp de gatit: circa 15 minute

Ingrediente:

600 g cartofi sapunari, curatati si taiati cubulete de 1 cm
2 linguri ulei de masline extravirgin
1 ceapa rosie tocata marunt
1 dovlecel, circa 150 g, taiat cubulete
2 felii bacon slab, fara sorici, tocat
6 oua
2 linguri patrunjel verde tocat
piper

Preparare:
 
Se pun cubuletele de cartofi intr-o oala cu apa clocotita. Se da din nou apa in clocot, se micsoreaza flacara si se fierb 3 minute. Se scurg cu grija.

Se incinge uleiul intr-o tigaie teflonata groasa, de circa 25 cm diametru. Se adauga cartofii, ceapa, dovlecelul si baconul si se gatesc 10 minute la foc moderat, intorcand si amestecand din cand in cand, pana ce cartofii se fac fragezi si aurii.

Se incalzeste grillul cuptorului la maximum. Se bat ouale cu 1 lingura de apa rece, intr-un castron. Se adauga patrunjelul si piperul. Se toarna ouale peste legumele din tigaie si se prajesc 3–4 minute. Cand omleta s-a inchegat la baza, se ridica marginile omletei pentru ca oul neprajit sa circule pe margini si sa se inchege.

Cand doar la suprafata a mai ramas putin ou neinchegat, se pune tigaia sub grillul fierbinte si se gateste 2 minute, pentru a fixa si partea superioara a omletei. Se lasa aceasta tortilla sa alunece pe un platou si se raceste 2–3 minute. Se taie in triunghiuri mici, sau orice alta forma, si se serveste calda, sau se lasa sa se raceasca complet inainte de a o taia si de a o servi.
 
Cateva idei:

• In loc de dovlecei, se poate incerca sparanghel tocat, sau adaugati rosii tocate, sau mazare fiarta, chiar inainte de a turna ouale. Tarhon proaspat, arpagic sau busuioc pot fi folosite in locul patrunjelului.
• Daca doriti o tortilla picanta, adaugati in mixtura de oua batute 1/2 lingurita de ardei iute uscat si macinat.
• Preparati o tortilla cu cartofi, ciupercute si branza Parmesan. Se inlocuiesc ceapa, dovleceii si baconul cu 200 g ciupercute feliate subtire si 1 praz feliat, circa 200 g. La pasul 2, gatiti cartofii si prazul 6 minute, apoi adaugati ciupercutele si gatiti-le alte 4 minute, sau pana cand lichidul lasat de ciupercute s-a evaporat. Se adauga la ouale batute, inainte de ale turna in tigaie, 45 g branza Parmesan rasa.
• Serviti tortilla ca pranz usor pentru 4 persoane, cu o salsa de rosii, salata verde si paine.
 
Avantaje:

• Ouale aduc proteine ieftine. Desi contin colesterol, influenta lor negativa asupra sanatatii a fost adesea exagerata. Pentru majoritatea persoanelor, colesterolul din alimentatie nu determina nivelul colesterolului din sange.
• Dovleceii sunt o sursa buna de vitamina B6 si niacina. Coaja lor contine cea mai mare concentratie a acestor vitamine.

</p>

Vote it up
128
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza