Taitei cu sos

Un sos simplu, in cel mai traditional stil Italian, cu aroma robusta si lipsit de grasimi, care doar acopera suprafata taiteilor.
<p>Timp de preparare: circa 40 de minute
Timp de gatit: 20–25 de minute
Se obtin 6 portii

Fiecare portie contine
315 kcal
8,5 g proteine
5 g grasimi (din care 1 g saturate)
54 g carbohidrati (din care 4,5 g zaharuri)
3 g fibre
vitaminele: A, C si E, calciu, niacina, cupru

Ingrediente

2 linguri ulei de masline extravirgin
1 catel mare de usturoi pisat
4 salote, circa 85 g in total, tocate marunt
1 cutie rosii tocate, circa 400 g
240 ml vin rosu
1 foaie dafin
2 fire rozmarin proaspat
2 fasii coaja de lamaie
1/2 lingurita zahar
400 g tagliatelle cu spanac
2 linguri smantana (optional)
sare si piper
Pentru ornate:
30 g masline negre fara samburi, taiate in sferturi
frunze proaspete de busuioc rupte bucatele
4 linguri parmezan proaspat ras (optional)

Preparare

1. Se incinge uleiul intr-o oala cu fundul gros, la foc moderat. Se adauga usturoiul si salotele si se gatesc 3 minute, amestecand frecvent, pana ce salotele se moaie.
2. Se adauga rosiile, cu suc cu tot, vinul, foaia de dafin, rozmarinul, coaja de lamaie si zaharul. Se dau in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se acopera oala partial. Se fierb 45 de minute, amestecand ocazional pana ce sosul scade si se ingroasa, ramanand doar o cantitate mica de lichid la suprafata.
3. Se lasa sa se raceasca timp de cateva minute, apoi se scot foaia de dafin si rozmarinul. Se face sosul piure, inclusiv coaja de lamaie, intr-un blender. Se paseaza sosul printr-o sita deasa, inapoi in oala curata. Se da din nou in clocot, apoi se lasa sa fiarba foarte incet, cat timp se gatesc pastele.
4. Se fierb pastele 10–12 minute sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce sunt al dente. Se scurg, pastrand cateva linguri din apa de fierbere.
5. Se pune smantana in sos, daca se foloseste, si se asezoneaza dupa gust. Se adauga taiteii si se amesteca bine cu sosul. Daca sosul este prea gros ca sa adere la paste, se subtiaza cu putin lichid pastrat de la fierberea pastelor.
6. Se transfera taiteii pe un platou. Se presara cu masline, busuioc si parmezan, daca se foloseste, si se servesc.

Cateva idei
Prepara un sos din vongole italienesti sau alte scoici, adaugand la sos, la sfarsitul pasului 3, 1 cutie scoici, circa 300 g, bine scurse. Foloseste fire de patrunjel proaspat, in loc de rozmarin. Scoicile, o buna sursa de fier, lipsita de grasimi, nu trebuie clocotite, caci se intaresc, asa ca se fierbe sosul foarte incet cat timp se gatesc pastele.

Mareste continutul de fibre folosind tagliatelle sau alti taitei integrali.

Pentru un sos mai substantial, fara a mari cantitatea de grasimi, adauga la pasul 3 vegetale proaspete, taiate bucatele, si fierbe-le pana ce incep sa se fragezeasca, dar se pastreaza inca crocante.</p>

Vote it up
185
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza