Taitei cu legume coapte

Legumele coapte in cuptor, fragede si aromate cu usturoi, formeaza un dressing care merge bine cu taiteii

 

Portii 4

Timp de preparare: circa 20 de minute

Timp de gatit: circa 45 de minute

Ingrediente

1 vanata taiata bucati

2 dovlecei taiati bucati

2 ardei grasi rosii taiati in sferturi si curatati de seminte

1 ardei gras verde taiat in sferturi si curatat de seminte

4 rosii coapte, taiate in jumatate

2 cepe rosii taiate in sferturi

1 capatana de usturoi, cateii separati dar necuratati, plus 2 catei tocati

3 linguri ulei de masline extravirgin

piper de Cayenne

50 g seminte de floarea-soarelui

sos de soia

340 g taitei lati, ca reginette, lasagnette sau papardelle

3 linguri pasta de rosii, sau dupa gust

o mana frunze proaspete de busuioc, tocate grosier daca sunt mari, sau 2 linguri patrunjel proaspat tocat
sare si piper

Preparare

Se incalzeste cuptorul la 190°C. Se aranjeaza pe o tava mare de copt, intr-un singur strat, vinetele, dovleceii, ardeii grasi rosii si verzi, rosiile, ceapa rosie si cateii intregi de usturoi. Se stropesc cu 2 linguri din uleiul de masline si se presara cu putin piper de Cayenne, cu jumatate din usturoiul tocat, sare si piper.

Se coc circa 45 de minute sau pana cand sunt fragede, dar nu pastoase, si incep sa se rumeneasca pe alocuri. Se intorc legumele doar o data sau de doua ori in acest timp, si se creste temperatura daca dau semne ca nu se coc indeajuns de repede.
Intre timp, se pra

jesc semintele de floarea-soarelui. Se unge cu cateva picaturi de ulei o tigaie si se pune pe foc. Se adauga semintele si se amesteca putin, pana ce incep sa se prajeasca. Se stropesc cu cateva picaturi de sos de soia si se intorc rapid, lasand ca sosul de soia sa se evapore pe masura ce semintele se rumenesc putin. Totul ar trebui sa dureze 4–5 minute in total. Se iau de pe foc chiar inainte sa devina crocante si se lasa sa se raceasca in tigaie. Se vor face crocante pe masura ce se racesc.
Se fierb pastele 10–12 minute sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana sunt al dente. Se scurg bine si se pastreaza calde.

Folosind un cutit si o furculita, se taie legumele coapte in bucati de dimensiunea unei imbucaturi. Se amesteca vegetalele si usturoiul cu usturoiul crud si tocat, cu pasta de rosii si cu busuioc sau patrunjel. Se potriveste de sare si piper.
Se amesteca pastele cu vegetalele si se servesc imediat, presarate cu semintele de floarea-soarelui.

Cateva idei


• Sfaramati cateva fire de sofran intr-o piua si adaugati-le la vegetalele coapte, impreuna cu pasta de rosii.


• Serviti fiecare portie de paste cu legume coapte cu un topping dintr-o lingura de branza de capra, cu continut scazut de grasimi, in loc de seminte de floarea-soarelui.


• Semintele de dovleac le pot inlocui pe cele de floarea-soarelui.

Avantaje


• Pe langa nutrientii adusi de vegetalele din aceasta reteta, semintele de floarea-soarelui sunt si ele o sursa folositoare de fier, vitamina B1 si fosfor.

Vote it up
207
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza