Tagliatelle cu sos verde

Prepararea acestui sos simplu, cu legume si iaurt, ia exact atata timp cat le trebuie pastelor ca sa fiarba si sa se scurga

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 7-8 minute

Ingrediente:

225 g spanac tanar, curatat de tulpinile groase
100 g nasturel, curatat de tulpini
125 g mazare congelata
500 g tagliatelle proaspete
2 lingurite de malai
200 ml iaurt
4 linguri de patrunjel, tocat
6 fire de busuioc proaspat, rupte bucatele
sare si piper

Preparare:

Se spala spanacul si nasturelul si se pun intr-o oala mare, doar cu apa ramasa pe frunze dupa spalare. Se acopera oala si se fierb verdeturile 2 minute la foc mediu, amestecand ocazional, pana ce se inmoaie.

Se adauga mazarea si se incinge, fara capac, timp de 2 minute – mai turnati in oala un strop de apa, daca este necesar, ca mazarea sa se patrunda. Se rastoarna legumele, si lichidul lor, intr-un castron. Se pun deoparte.

Se fierb 3 minute pastele intr-o oala mare, cu apa clocotita, sau conform instructiunilor, pana ce sunt „al dente“.

Intre timp, se amesteca malaiul cu iaurtul, ca sa formeze o pasta omogena. Se pune in oala folosita pentru a gati legumele. Se amesteca, la foc mediu, pana cand incepe sa bolboroseasca. Se adauga vegetalele, patrunjelul, busuiocul, sarea si piperul si se amesteca bine. Se incinge sosul, apoi se ia de pe foc.

Se scurg pastele si li se adauga sosul. Se amesteca bine; se duc la masa.

Cateva idei:

• Daca este disponibila mazare proaspata, se foloseste aceasta in locul celei congelate. Se adauga spanacul si nasturelul, ca la pasul 1, si se gatesc 4 minute.
• Pentru un sos cremos de broccoli si mazare, se inlocuiesc spanacul si nasturelul cu 200 g de broccoli. Se fierb inflorescentele 5-8 minute in putina apa clocotita, apoi se scurg si se racesc sub un jet de apa. Dupa ce se scurg din nou, se readuc in oala. Se sfarama broccoli cu un zdrobitor de cartofi, apoi se adauga iaurtul amestecat cu malaiul si cu 5 linguri de lapte semidegresat. Se adauga 125 g mazare congelata si 2 cepe verzi, tocate marunt. Se dau ingredientele in clocot, se amesteca si se fierb 1-2 minute, ca sa se ingroase mixtura. Se asezoneaza dupa preferinta si se adauga putin suc de lamaie, daca se doreste. Se combina cu pasta proaspat fiarta, dupa care se presara deasupra mult patrunjel tocat.

Avantaje:

• Spanacul si nasturelul ocupa pozitii inalte pe lista alimentelor care ajuta in lupta impotriva cancerului. Contin, de asemenea, mult calciu si carotenoide, mari cantitati de vitamine E si C, precum si unele vitamine B.
• Caldura poate distruge vitamina C. Cea mai buna metoda de a gati vegetalele cu frunze verzi, ca spanacul si nasturelul, incat sa pastreze maximumul posibil din cantitatea de vitamina C, este printr-o calire rapida.
• Mazarea contine proteine. Totodata, e bogata in fibre, unele dintre ele solubile, ajutand la tinerea sub control a nivelurilor de zahar si colesterol din sange.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
171
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza