Tagliatelle cu ciuperci

Amestecul de ciuperci de padure si exotice si sosul cu vin licoros de Marsala fac din aceasta reteta un adevarat festin
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare: 15 minute, plus 15 minute muiere
Timp de gatit: 30 de minute

Ingrediente:

10 g ciuperci porcini (hribi) uscate
90 ml apa clocotita
2 linguri ulei de masline extravirgin
3 salote tocate
25 g ciuperci champignon sau portobello feliate
150 ml Marsala
450 g tagliatelle
1 catel de usturoi tocat marunt (optional)
450 g amestec de ciuperci, ca shiitake, pleurotus, bureti sau alte ciuperci de padure, feliate sau taiate doar in jumatate
250 g rosii descojite, curatate de seminte si feliate
2 lingurite frunze proaspete de cimbru sau 1 lingurita cimbru uscat
2 linguri patrunjel proaspat tocat
sare si piper

Preparare:

Se pun hribii uscati intr-un castron si se acopera cu apa clocotita. Se lasa la muiat 15 minute, apoi se scurg, pastrand lichidul de muiere. Se feliaza ciupercile rehidratate, aruncand tulpinile tari.

Se incinge jumatate din ulei intr-o cratita si se prajesc salotele pana cand se fac moi si aurii, circa 3 minute. Se adauga ciupercile champignon si se continua gatitul 8–10 minute sau pana cand sucul de la ciuperci s-a evaporat.
Se adauga Marsala si lichidul de muiere de la ciupercile uscate. Se fierbe mixtura circa 10 minute sau pana cand lichidul a scazut la jumatate.
Intre timp, de fierb tagliatellele 10–12 minute sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce sunt al dente.
Cu 5 minute inainte ca pastele sa fie facute, se incinge restul de 1 lingura ulei, intr-o tigaie mare. Se adauga usturoiul, daca se foloseste, si amestecul de ciuperci. Se gatesc la foc moderat 3–5 minute, scuturand des tigaia, pana cand ciupercile sunt aproape facute.
Se adauga in sosul de ciuperci rosiile, cimbrul si patrunjelul si se incing 1–2 minute. Se adauga amestecul de ciuperci, se asezoneaza dupa gust si se ia de pe foc.
Se scurg tagliatellele si se impart in 4 vase individuale. Se toarna deasupra sosul de ciuperci si se servesc imediat.

Cateva idei:

• Pentru un sos cremos, adaugati, impreuna cu rosiile, 4 linguri de fromage frais sau de iaurt gros.
• In loc de Marsala, puteti folosi vin rosu sau alb.

Avantaje:

• Ciupercile sunt o sursa folositoare de vitamine B ca niacina, B6 si folati, si sunt o sursa buna de cupru, unul dintre mineralele importante intr-o dieta sanatoasa.
• Majoritatea retetelor folosesc ciupercile in cantitati mici, astfel ca aportul lor la dieta este limitat. Reteta de fata contine o cantitate substantiala de ciuperci proaspete, plus cele uscate, care aduc un plus de gust.
 
Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
223
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza