Supa toscana de fasole alba

Poti folosi fasole din cutie pentru a aborda varianta mai rapida a retetei. Servesteo calda, cu ciabatta sau paine taraneasca.
 
<p>
Timp de preparare: 10 minute, plus 8 ore pentru muiat
Timp de gatit: 1 1/2 ore
Se obtin 4 portii

Ingrediente

1 lingura ulei de masline extra virgin
2 felii bacon afumat, fara sorici, tocate
1 ceapa tocata
2 catei de usturoi tocati
1 ardei gras rosu curatat de seminte si tocat marunt
100 g fasole cannellini, inmuiata cel putin
8 ore
1,4 litri bulion fierbinte de pui sau de legume
2 fire rozmarin proaspat sau 1 lingurita de rozmarin uscat
100 g varza Savoy taiata fasiute subtiri
sare si piper

Preparare

1. Se incinge uleiul intro oala mare, se adauga baconul si ceapa si se prajesc la foc mic, timp de 5 minute, sau pana cand ceapa sa muiat. Se adauga usturoiul si ardeiul gras si se calesc, la foc mic, timp de 2 minute.
2.  Se scurge fasolea muiata si se clateste sub jet de apa. Se pune fasolea in oala impreuna cu bulionul de pui sau de legume. Se da totul in clocot si se lasa sa fiarba rapid 10 minute, apoi se micsoreaza flacara astfel ca lichidul sa fiarba incet. Se ia spuma.
3. Se adauga rozmarinul. Se acopera partial oala si se fierbe la foc mic 4560 de minute, sau pana cand fasolea se face foarte frageda.
4. Se scot 3 linguri de boabe de fasole, folosind o spumiera, si se pun intrun castron unde se sfarama cu o furculita.
5. Se adauga varza in supa si se fierbe 5 minute. Se scot firele de rozmarin, daca se foloseste rozmarin proaspat, apoi se adauga fasolea sfaramata si se amesteca bine in supa, ca so ingroase putin. Se asezoneaza cu sare si piper si se serveste fierbinte.

Versiunea rapida a retetei
• Pentru o versiune mai rapida a acestei retete, folositi in locul fasolei uscate 1 cutie de fasole cannellini sau haricot, circa 400 g, scursa si clatita. Gatiti legumele si baconul ca in reteta de baza, adaugati 1,2 litri bulion de pui si rozmarinul si dati in clocot. Adaugati fasolea si fierbetio incet 5 minute, ca sa se incalzeasca bine. Continuati de la pasul 4 ca in reteta principala.
• Pentru o supa de fasole flageolet, folositi fasole uscata flageolet. Caliti ceapa si usturoiul in ulei de masline, impreuna cu 2 tije de telina tocate (se omit baconul si ardeiul gras). Adaugati fasolea si bulionul de pui. Dati in clocot, adaugati 1 lingura sos pesto in loc de rozmarin. Fierbeti totul incet, 4560 de minute, sau pana cand fasole e foarte frageda. Scoateti 3 linguri de fasole si sfaramatio cu furculita. În loc de varza, puneti 100 g mazare congelata. Fierbeti supa incet 34 minute, adaugati 85 g frunze de spanac tanar si coaja rasa de la 1 lamaie. Fierbeti pana se moaie spanacul. Adaugati, amestecand, fasolea sfaramata, asezonati dupa gust si serviti.

Avantaje
• Fasolea uscata este o excelenta sursa de fibre care ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange.
• Varza Savoy, una dintre cele mai rezistente varietati, se recunoaste usor dupa frunzele crocante. Contine mai multe  fitochimicale care reduc riscul aparitiei cancerului.</p>

Vote it up
220
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza