Supa de zarzavat

Desi este satioasa, aceasta supa are un gust delicat. O fiertura simpla preparata in casa este cea mai buna ca baza

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: circa 1 ora

Ingrediente:

1 lingura de ulei de floarea-soarelui
1 ceapa mica, tocata
1 fir de praz mic, feliat subtire
1 morcov mare, taiat rondele subtiri
1 bulb de fenicul, feliat
225 g napi galbeni, taiati cubulete
225 g cartofi, curatati si taiati cubulete
1 frunza de dafin
cateva fire de cimbru proaspat
cateva fire de patrunjel
600 ml supa simpla de legume, preferabil preparata in casa (vezi pagina 28)
1 cutie de rosii tocate (circa 400 g)
sare si piper
frunze de fenicul (din partea superioara a bulbului) sau ceapa verde, tocata, pentru ornat

Preparare:

Se incinge uleiul intr-o cratita. Se adauga ceapa si se caleste 5 minute, amestecand ocazional, pana cand se inmoaie, dar nu este inca rumenita.
Se adauga prazul, morcovii, feniculul, napii si cartofii si se gatesc 5 minute, pana se inmoaie putin. Se leaga patrunjelul cu cimbrul si frunza de dafin, ca un bouquet garni. Se pun in cratita, impreuna cu fiertura de legume si rosiile, cu suc cu tot. Se asezoneaza dupa gust si se da in clocot, dupa care se acopera cratita si se micsoreaza flacara. Se fierbe supa incet, 45 de minute, sau pana cand toate legumele s-au fragezit.

Se scoate bouquet garni-ul. Se presara in supa frunze de fenicul, tocate, sau ceapa verde maruntita, si se serveste fierbinte. Painea integrala sau preparata dintr-un amestec de cereale e delicioasa cu aceasta supa.

Cateva idei:

• Pentru a prepara o supa satioasa de iarna, tip chowder, pur si simplu adaugati mai multe legume – de pilda, telina, napi si pastarnac. Varza tocata, alba sau verde, este de asemenea foarte buna – ea se adauga la jumatatea timpului de fiert. Se lasa sa se raceasca si se pune in frigider ceea ce a ramas; a doua zi, supa va avea un gust si mai bun.
• Arpacasul este una dintre cerealele folosite la supe, conferindu-le o delicata textura de nuca. Se pun 55 g de arpacas la legumele calite, chiar inainte de a ingloba fiertura (zeama de supa) si rosiile.
• Se pot adauga, impreuna cu ceapa, 1 catel de usturoi, tocat marunt, si 2 lingurite de seminte de chimen.

Avantaje:

• In zilele noastre, in care transportul frigorific asigura o mare varietate de produse pe piata in tot timpul anului, este usor sa uitam de importanta legumelor traditionale, cum sunt napii si cartofii, ca sursa de vitamina C. La un moment dat, aceste radacinoase erau esentiale in prevenirea scorbutului, mai ales in lunile de iarna. Consumate frecvent, ele aduc o cantitate folositoare de vitamina C, antioxidant cu rol important in prevenirea cancerului si a bolilor de inima.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
636
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza