Supa de pui cu lamaie

Aceasta supa delicata, dar copioasa, in cel mai traditional stil grecesc, poate constitui un fel principal satios
 
 
<p>Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 30 de minute
Portii 4

Ingrediente

3 piepti mici de pui dezosati si fara piele, circa 340 g in total
1 ceapa mare taiata rondele subtiri
2 tije de telina tocate
1 morcov mare taiat rondele subtiri
6 boabe de piper negru
coaja de lamaie
1 legatura mica de marar sau de patrunjel
150 g orez alb cu bob lung
1 lamaie, suc
2 oua batute
sare si piper
fire de marar sau patrunjel pentru ornat

Preparare

Se pun pieptii de pui, ceapa, telina, morcovul, piperul, coaja de lamaie si legatura de marar sau patrunjel intr-o oala mare. Se adauga 1,4 litri apa. Se da in clocot, la foc mediu, si se spumeaza. Se micsoreaza flacara si se acopera oala pe jumatate, astfel ca lichidul sa fiarba molcom. Se fierbe 15 minute, sau pana cand puiul este facut.
Se scoate carnea din oala si se pune deoparte. Se strecoara zeama intr-o oala curata, si se arunca legumele si condimentele.
Se reincalzeste zeama pana ce este aproape sa dea in clocot, apoi se adauga orezul. Se fierbe incet 8–10 minute, sau pana cand orezul este aproape fraged. Intre timp, se taie carnea de pui fasiute si se amesteca ouale batute cu sucul de lamaie.
Se adauga in supa fasiutele de carne. Se incinge supa la foc moderat, pana ce aproape incepe sa fiarba. Se ia oala de pe foc si se toarna in ea mixtura de ou si suc de lamaie, amestecand continuu. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se serveste imediat si se orneaza cu marar sau patrunjel.

O idee
• Incercati o supa chinezeasca de rata cu orez. Inlocuiti pieptii de pui cu 2 piepti de rata, dezosati si fara piele, circa 300 g in total. In loc de coaja de lamaie si marar sau patrunjel, aromati supa cu 4 feliute de radacina proaspata de ghimbir (nu e nevoie sa-l curatati) si cu tulpinile de la o legatura de frunze de coriandru. Fierbeti totul, la foc mic, 20 de minute, apoi scoateti pieptii de rata si taiati-i fasiute. Strecurati zeama de carne, apoi reincalziti-o impreuna cu 1 lingura de ghimbir ras. Adaugati 2 tije de telina tocate si 85 g orez alb cu bob lung. Cand orezul este aproape facut, adaugati carnea, 1 lingura de frunze de coriandru tocate, putin ardei iute uscat si pisat si cateva picaturi de sos de soia, sau dupa gust. Dati supa din nou in clocot, apoi serviti-o imediat.

Avantaje
• Combinatia de orez, pui si legume pastreaza scazut continutul de grasimi al supei si aduce cantitati importante de proteine si carbohidrati cu amidon.
• Desi ouale contin colesterol, s-a ajuns la concluzia ca pentru majoritatea persoanelor consumul de oua nu duce la cresterea nivelului de colesterol din sange. Mai curand cantitatea de grasimi saturate, sau alti factori, pot creste nivelul acestuia. Cum ouale sunt o excelenta sursa de proteine, ele pot contribui la completarea unei diete sanatoase.</p>

Vote it up
109
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza