Supa de linte rosie si telina

Morcovii dau gust dulceag acestei supe cremoase, cu buzunare din branza topita cu mucegai

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: circa 1 ora

Ingrediente:

1 1/2 lingura ulei de masline extra virgin
1 ceapa mare, nu prea iute, tocata marunt
300 g linte rosie sparta
1,7 litri bulion de legume aromat
4 morcovi mari, circa 400 g, taiati rondele
1 radacina telina, circa 500 g, tocata, cateva frunze se pastreaza pentru garnisit
100 g branza Stilton sfaramata
4 linguri frunze de arpagic proaspete, tocate
sare si piper

Preparare:

Se incinge uleiul intr-o oala mare, se adauga ceapa si se caleste incet 10 minute, sau pana ce se moaie.

Se pune lintea in oala si se toarna deasupra bulionul de legume. Se da in clocot. Se adauga morcovii si telina. Se da iar in clocot, apoi se acopera oala si se fierbe totul incet 40 de minute, pana ce lintea si legumele sunt foarte fragede.

Se face supa piure, fie in transe, folosind un blender sau procesor, fie cu un mixer electric, direct in oala. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se incinge iar supa pana ce este fierbinte, dar inca nu da in clocot. Se ia de pe foc.

Se presara branza Stilton peste supa si se adauga chives tocat. Se imparte supa in 4 castronele, se orneaza cu frunze de telina si se serveste.

O idee:

• Preparati o supa de linte rosie si ceapa caramelizata. Caliti 500 g de ceapa, nu prea iute, cu 4 catei de usturoi, in 3 linguri de ulei de masline extra virgin, timp de 10 minute, sau pana ce se inmoaie. Presarati deasupra 2 lingurite de zahar tos si caliti totul inca 15 minute, pana ce ceapa este aurie si caramelizata. Adaugati 300 g linte rosie sparta, 1,7 litri bulion de legume, 300 ml vin alb sec, 1 lingurita boabe de piper negru sfaramate si 4 foi de dafin. Fierbeti totul la foc mic-mediu, timp de 40 de minute, pana ce lintea este frageda, apoi scoateti foile de dafin. Se face piure jumatate din supa, apoi acest piure se readuce in oala, alaturi de restul de supa. Se asezoneaza si se incinge. Serviti supa cu paine cu branza, preparata in timp ce fierbe: puneti 12 felii de bagheta, grupate cate 3, pe un gratar de fonta captusit cu folie metalica. Presarati 85 g branza Gruyère peste ele si frigeti-le pana ce branza se topeste si incepe sa devina aurie (branza va lipi feliile una de alta). Turnati supa in farfurii mari si adanci. Asezati cu grija cate 1 grup de 3 felii deasupra fiecareia si serviti imediat.

Avantaje:

• Spre deosibire de alte boabe, lintea nu trebuie sa fie muiata inainte de a fi gatita. Este o sursa buna de proteine, carbohidrati cu amidon, fibre si vitamine din grupul B.
• Telina a fost utilizata ca vegetala si ingredient pentru salate inca din secolul al XVII-lea. Contine potasiu, un mineral care ajuta la reglarea echilibrului de fluide din organism, prevenind cresterea tensiunii arteriale. Mai contine de asemenea o substanta numita ftalida, care ajuta si ea la scaderea tensiunii arteriale.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
249
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza