Supa de conopida cu cascaval

Conopida si cascavalul tare ras, topit, sunt o combinatie clasica pentru o supa vegetariana. Serveste cu chifle crocante
 
 
<p>Timp de preparare si fierbere: 30 de minute
Portii: 4

Ingrediente

15 g unt
1 ceapa toccata
1/4 lingurita praf de mustar
1 conopida mare, circa 900 g, desfacuta in buchetele mici
600 ml lapte semidegresat
150 ml bulion de legume
1 foaie de dafin
1 lingurita ulei de floarea-soarelui
100 g cascaval Horezu ras (sau Parmezan, sau alta branza tare maturata)
sare si piper
patrunjel proaspat tocat pentru ornat

Preparare

Se topeste untul intr-o cratita mare. Se adauga ceapa si se prajeste la foc potrivit 3 minute, amestecand des, pana se moaie. Se presara deasupra mustarul si se amesteca.
Se pun deoparte circa 85 g din buchetelele de conopida; restul se pun in cratita impreuna cu laptele, supa si foaia de dafin. Se pun la fiert. Cand clocotesc se face focul mic. Se acopera si se fierb 10 minute sau pana cand conopida este frageda.
Intre timp, se incinge uleiul intr-o tigaie de teflon. Se rup buchetele de conopida in bucatele mai mici si se prajesc amestecand des, 4–5 minute sau pana se rumenesc usor. Se lasa deoparte.
Se scoate foaia de dafin din supa. Supa se face piure in cratita cu un mixer manual sau intr-un robot de bucatarie. Se pun sare si piper dupa gust, apoi se reincalzeste pana incepe sa fiarba foarte incet.
Se ia de pe foc, se adauga branza rasa si se amesteca pana se topeste. Supa se pune in castronele incalzite si se presara cu buchetele de conopida calita si cu patrunjel. Se serveste imediat.

Cateva idei
• Se foloseste toata conopida in supa. Pentru garnitura, se amesteca 4 linguri de iaurt simplu degresat si 2 linguri de patrunjel tocat sau de chives tocate. Se pune o lingura din acest iaurt cu verdeturi pe fiecare castronel de supa.

Avantaje
• Cascavalul este o sursa buna de proteine si o sursa excelenta de calciu, dar are un continut ridicat de grasimi. Daca e maturat, cu gust pronuntat, grasimile se mentin la un nivel sanatos dar inca au o contributie nutritiva valoroasa.
• Conopida face parte din familia brassica, a legumelor crucifere. Se crede ca substantele sale distinctive, compusii de sulf, ajuta la protectia impotriva unor forme de cancer si bolilor de inima.
• Despre ceapa nu numai ca se crede ca ajuta la reducerea riscului de cancer, dar ajuta la micsorarea nivelurilor de colesterol din sange.</p>

Vote it up
129
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza