Supa cu taitei de orez

Gustul bogat si ingredientele aromate fac ca aceasta supa limpede sa fie nu doar exotica, ci si satioasa

 

<p>

Portii 2
Timp de preparare: 20 de minute, plus 20 de minute muiere
Timp de gatit: 10–15 minute

Ingrediente:

25 g ciuperci shiitake uscate
75 g taitei subtiri de orez, cum sunt vermicelli
170 g carne slaba de vita, taiata cubulete
500 ml bulion de vita
2 linguri sos de peste
1 lingurita cu varf ghimbir proaspat, dat prin razatoare
30 g germeni de fasole
1/2 ceapa mica feliata subtire
2 cepe verzi feliate subtire
2 ardei iuti rosii „ochi de pasare” sau 1 ardei iute rosu, mediu, curatat de seminte si tocat
1 lingura menta proaspata taiata fasiute
1 lingura coriandru proaspat taiat fasiute
1 lingura busuioc proaspat taiat fasiute

Pentru servit:

feliute de lamaie verde
sos de soia (optional)

Preparare:

Se spala ciupercile shiitake si se pun intr-un castron. Taiteii se pun intr-un castron mare. Se acopera ciupercile cu apa clocotita si se lasa 20 de minute la muiat. Se acopera taiteii cu apa clocotita si se moaie 4 minute sau conform indicatiilor de pe ambalaj. Se scurg taiteii si se pun deoparte pana ce este nevoie de ei.

Se scurg ciupercile, iar lichidul in care au fost muiate se toarna intr-o oala mare. Se curata de tulpinile tari, apoi se feliaza si se adauga in oala impreuna cu carnea, bulionul, sosul de peste si ghimbirul. Se da in clocot, apoi se fierbe incet 10–15 minute sau pana cand carnea este fiarta. Se spumeaza la suprafata in timpul gatitului.

Se impart taiteii, germenii de fasole si feliile de ceapa in doua boluri mari de supa. Se foloseste o spumiera pentru a scoate din oala carnea si ciupercile si pentru a le imparti intre boluri. Se toarna supa in boluri, apoi se presara cu ceapa verde, ardei iute, menta, coriandru si busuioc.

Se serveste imediat, cu feliute de lamaie verde – se storc deasupra supei, dupa preferinta. Se poate adauga si sos de soia, daca se doreste.

Cateva idei:

• Pentru o versiune vegetariana a acestei supe, folositi tofu si bulion de legume in loc de carne si bulion de vita, si sos de soia sau sherry sec, in loc de sos de peste. Fierbeti tofu incet, timp de 2 minute, cat sa fie fierbinte.
• Germenii de fasole pot fi inlocuiti de fasiute de morcov sau de telina tocata. Variati cantitatile de ceapa verde, ardei iute si verdeturi proaspete, dupa preferinta.
• Orice tip de taitei orientali subtiri pot fi utilizati in locul celor de orez, chiar si cei chinezesti, cu ou. Fierbeti sau muiati taiteii alesi conform instructiunilor de pe ambalaj.
• Pentru un gust mai cald si mai condimentat, adaugati un praf de scortisoara impreuna cu ghimbirul.

Avantaje:

• La fel ca si alte tipuri de carne rosie, cea de vita este o buna sursa de fier si zinc, iar fierul din carne este mult mai usor absorbit de organism decat cel din surse vegetale.
• Carnea de vita este acum mult mai slaba decat inainte, iar bucatile bine curatate contin mai putin de 4% grasimi.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
169
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza