Supa cu sparanghel si mazare

Bazata pe clasica supa de praz si cartofi, reteta de fata are in plus sparanghel, mazare si iaurt

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 10 de minute, plus cel putin 1 ora pentru racire
Timp de gatit: 20 de minute

Ingrediente:

1 lingura de ulei de floarea-soarelui
170 g cartofi, curatati si taiati cubulete
1 fir de praz mediu (sau ceapa), tocat mai mare
300 g sparanghel, curatat si tocat
200 g mazare pastai, tocata
1,2 litri supa simpla de legume, preferabil preparata in casa (vezi pagina 28)
1 lingura de frunze proaspete de chives, sau de hasmatuchi, tocate
120 ml iaurt cu continut scazut de grasimi
sare si piper alb
frunze de chives sau de hasmatuchi, tocate, pentru ornat

Preparare:

Se incinge uleiul intr-o oala mare, se adauga cartofii si prazul (sau ceapa) si se amesteca bine. Se acopera oala si se calesc ingredientele 5 minute, la foc mic, amestecand ocazional, pana ce prazul s-a inmuiat, dar nu s-a rumenit inca.

Se adauga sparanghelul si mazarea, apoi se toarna indeajuns de multa zeama de legume incat sa acopere ingredientele. Se da in clocot, se acopera oala, se micsoreaza flacara si se fierbe incet, 5-7 minute, sau pana cand legumele devin fragede.

Se lasa sa se raceasca, apoi se face un piure din legume, impreuna cu lichidul in care au fost gatite, folosind un blender sau robot de bucatarie. Se toarna crema intr-un castron. Se adauga restul de zeama, frunzele de chives, sau hasmatuchi, tocate, si jumatate din cantitatea de iaurt. Se asezoneaza, dupa gust, cu sare si piper alb. Se lasa supa sa se raceasca complet, apoi se tine in frigider cel putin 1 ora.

Se gusta si se verifica asezonarea. Se toarna supa in castronele si se pune deasupra fiecaruia cate 1 lingura din iaurtul ramas. Se orneaza cu chives, sau hasmatuchi, si se serveste de indata, cu chifle sau paine cu coaja crocanta.

Cateva idei:

• Pentru a prepara o supa rece de castraveti, se inlocuiesc sparanghelul si mazarea cu 1 castravete tocat, iar chives (sau hasmatuchi) cu 1 lingura de menta proaspata, tocata foarte fin. Castravetele contine multa apa, asa ca se folosesc doar 600 ml de fiertura de legume. Se orneaza supa cu menta maruntita.
• Supa se comporta bine la congelare, dar nu trebuie adaugat iaurt inainte de aceasta – iaurtul se pune cand supa este decongelata, dar inca rece; apoi se asezoneaza, se orneaza si se serveste in mod obisnuit.

Avantaje:

• Sparanghelul este o sursa excelenta de folati, aducand in alimentatie si vitaminele C si E, precum si beta-caroten, care este convertit de organism in vitamina A. Totodata, sparanghelul are un efect laxativ mediu.
• Mazarea, sub forma de pastai, contine cantitati apreciabile de vitamina C si este o sursa bogata de fibre solubile. Acest tip de fibre echilibreaza nivelurile de colesterol si de zahar din sange.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
281
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza