Supa cu bucati de peste

Desi contine costita si radacinoase, aceasta supa incanta prin gustul delicat si poate constitui un prim fel in orice perioada a anului
 
<p>Portii 4
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: circa 20 de minute

Ingrediente

1/4 lingurita de firisoare de sofran
2 lingurite de ulei de masline extravirgin
55 g felii de costita afumata, curatate de sorici si tocate
85 g cartofi sapunari, razuiti si taiati cubulete mici
85 g pastarnac, taiat marunt
2 tulpini de telina, tocate marunt
85 g ceapa, tocata marunt
1 foaie de dafin
1 fasie subtire de coaja de lamaie
750 ml supa simpla de peste, preferabil preparata in casa
250 g file de egrefin, fara piele, taiat bucatele (cat o imbucatura)
sare si piper
4 cepe verzi, tocate marunt, pentru ornat

Preparare

Se pun firisoarele de sofran intr-o tigaie mica, la foc moderat, si se amesteca pana ce incep sa-si elibereze aroma. Se rastoarna imediat pe o farfurioara si se lasa deoparte.
Se incinge uleiul intr-o oala neaderenta, se adauga costita si se prajeste la foc moderat, amestecand, circa 2 minute. Se pun apoi si cartofii, pastarnacul, telina si ceapa; se continua gatitul circa 1 minut, amestecand frecvent.
Se adauga firisoarele de sofran, foaia de dafin, coaja de lamaie si se asezoneaza dupa gust. Se toarna in oala zeama de supa simpla si se da intr-un clocot. Apoi se micsoreaza flacara si se fierbe totul incet, partial acoperit cu un capac, amestecand ocazional, timp de 8 minute, sau pana ce legumele par sa fie aproape fragede atunci cand sunt intepate cu varful unui cutit.
Se pun peste legume bucatelele de peste. Se micsoreaza flacara si se acopera oala etans. Se fierbe totul incet, timp de 7-8 minute, ori pana cand carnea de peste se desface usor, iar legumele sunt fragede. Se arunca foaia de dafin si coaja de lamaie.
Se toarna supa in boluri, se presara deasupra ceapa verde tocata marunt si se serveste imediat.

Cateva idei
• Pentru ca supa sa fie si mai deasa, folositi cartofi fainosi. Acestia se vor dezintegra, ingrosand lichidul.
• Puteti schimba legumele utilizate. Fasolea verde este o excelenta alternativa la telina, iar napii pot inlocui pastarnacul. Alte vegetale potrivite pentru supa includ morcovii, dovleceii, feniculul si ardeii grasi.
• Pestele-unditar si codul merg si ei foarte bine in aceasta reteta. Sau incercati o combinatie de egrefin afumat si egrefin proaspat.
• Amestecati in supa, la sfarsitul pasului 3, 100 g orez brun fiert.
• Pentru a transforma supa intr-un fel principal, cresteti cantitatea de legume la 200 g din fiecare, puneti 1 lingura de ulei de masline in plus si mariti cantitatea de peste la 500 g.

Avantaje
• Pestii albi, precum egrefinul, sunt o sursa importanta de proteine de buna calitate. La aceeasi greutate, pestele alb ofera aceeasi cantitate de proteine ca si carnea rosie slaba.
• Spre deosebire de alte legume, cartofii nu contin prea multa vitamina C. Totusi, devin o sursa pretioasa de acid ascorbic, dat fiind ca, de regula, sunt consumati in cantitati mari.
• Țelina a fost crescuta la inceputuri doar ca planta medicinala, incepand sa fie folosita ca leguma si ca ingredient pentru salata abia spre sfarsitul sec. XVII. Tulpinile verzi ale telinei contin beta-caroten, pe care organismul il converteste in vitamina A.</p>

Vote it up
130
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza