Supa clasica de pui cu taitei

O reteta revigoranta, de o mare simplitate, plina de arome proaspete, cu paste, pui si legume fragede

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: circa 45 de minute
Timp de gatit: 1 1/4 ora

Ingrediente:

125 g spaghete sau linguine rupte bucati de 5 cm lungime
1 morcov taiat in doua pe lungime si feliat subtire
1 tija de telina feliata subtire
55 g buchetele de broccoli
1 cutie boabe de porumb, circa 200 g, bine scurse
2 linguri patrunjel proaspat, tocat
2 lingurite frunze de cimbru proaspat

Bulion de pui:

1 pui, circa 1,35 kg, fara piele si portionat, sau 4 sferturi de pui fara piele
2 cepe taiate in jumatate
3 morcovi tocati
3 tulpini de telina tocate
1 bouquet garni
4 boabe de piper negru
sare si piper

Preparare:

Se prepara mai intai bulionul. Se pun bucatile de pui intr-o oala mare, cu fundul gros. Se adauga ceapa, morcovii si telina si 2 litri apa rece, cat sa acopere ingredientele. Se da in clocot, spumand suprafata constant, pana ce toata spuma este indepartata.

Se face flacara mica, imediat ce lichidul da in clocot. Se adauga bouquet-garni-ul, boabele de piper si 1 lingurita sare. Se acopera partial oala si se fierbe carnea 1 ora, spumand daca este necesar. Se incearca bucatile de pui dupa 30–40 de minute; se scot din oala imediat ce sucul lor, la intepare, curge limpede. Se pun deoparte.

Se captuseste o sita cu tifon umed si se pune peste un vas mare, termorezistent, dupa care se strecoara supa. Se arunca vegetalele si condimentele. Se readuc 1,5 litri de bulion in oala spalata. Se spumeaza orice exces de grasime ce apare la suprafata lichidului. Se raceste si apoi se congeleaza bulionul ramas, ca sa fie folosit la prepararea altor retete.

Cand carnea este indeajuns de rece ca sa poata fi manuita, se scoate de pe oase. Se taie 225 g de carne in bucatele, ca sa fie folosita in supa. Se pastreaza restul de carne pentru sandviciuri sau pentru un alt fel de mancare.

Se da bulionul in clocot, apoi se micsoreaza flacara, ca sa fiarba incet. Se adauga spaghetele sau linguinele si se fierb 4 minute. Se adauga telina, broccoli si porumbul si se continua fierberea alte 5 minute sau pana cand pastele si legumele incep sa fie fragede.

Se adauga carnea si se asezoneaza dupa gust. Se presara deasupra patrunjelul si cimbrul si se serveste supa imediat.

Cateva idei:

• Adaugati in supa 450 g din puiul gatit, daca serviti supa ca pranz usor si nu doar ca prim fel.
• Inlocuiti carnea de pui cu doua copane de curcan, de circa 600 g.
• Mariti continutul de fibre folosind spaghete integrale in locul celor albe. Ca alternativa, adaugati 1 cutie de fasole alba, circa 400 g, scursa si spalata. Adaugati fasolea odata cu puiul si doar incingeti-o.
• Folositi legume de sezon – florescentelele de conopida, telina tocata marunt, ciupercutele feliate, sau ardeii grasi rosii, verzi si galbeni taiati bucatele, sunt ideali.
• Se pot folosi si fettuccine si tagliatelle mai groase, sau chiar paste de dimensiuni mai mici, in loc de spaghete sau linguine.

Avantaje:

• Spre deosebire de majoritatea legumelor, care sunt mai hranitoare mancate crude, morcovii sunt o sursa mai buna de beta-caroten cand sunt gatiti. Gatitul rupe membranele celulelor, astfel ca organismul converteste mai usor betacarotenul in vitamina A.
• Atat carnea alba de pui, cat si cea rosie pot fi folosite in supa. Carnea rosie contine de doua ori mai mult fier si zinc decat cea alba.
• Puiul este o excelenta sursa de proteine si contine multe vitamine B, mai ales B1 si niacina.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
169
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza