Supa chinezeasca de creveti

Aceasta supa racoritoare, usoara, are arome de susan, ghimbir si anason-stelat, specifice bucatariei chinezesti
<p>Timp de preparare: 1 si 1/4 ore
Timp de gatit: circa 10 minute
Se obtin 4 portii

Ingrediente

25 g creveti uscati
o bucata de ghimbir proaspat (2,5 cm), feliat
4 cepe verzi
1 steluta de anason
Supa chinezeasca
6 ciuperci chinezesti uscate (shiitake), circa 15 g in total
1 lingurita de ulei brun de susan
o bucata de ghimbir proaspat (2,5 cm), tocat marunt
2 cepe verzi, feliate subtire
55 g muguri de bambus (sau muguri de fasole), taiati fasiute subtiri
125 g creveti fierti, decorticati
2 linguri de sos de soia slab
1 lingura de sos de peste
85 g taitei subtiri chinezesti, cu ou
frunze proaspete de coriandru, pentru servit

Preparare

Se pun toate ingredientele pentru supa simpla intr-o oala mare, cu 1,4 litri de apa (nu e nevoie ca ghimbirul si ceapa verde sa fie descojite si tocate, caci se vor arunca dupa gatit). Se da in clocot lichidul, luand spuma daca este nevoie, dupa care se acopera si se lasa sa fiarba molcom, timp de o ora. Se strecoara supa si se arunca partea solida.

Cat timp fierbe supa, se spala ciupercile in apa rece si se pun intr-un castron. Se toarna peste ele apa clocotita, cat sa le acopere, si se lasa 20 de minute la inmuiat. Apoi se scurg, se indeparteaza partile mai tari, iar palariile se taie in feliute subtiri.

Se incinge uleiul de susan intr-o oala mare, se adauga ghimbirul si se caleste 30 de secunde, amestecand. Se toarna in oala supa simpla de creveti, se da in clocot si se fierbe 3 minute, incetisor. Se adauga ceapa verde, mugurii de bambus, crevetii fierti, sosul de soia si sosul de peste. Se da din nou in clocot, apoi se inglobeaza si taiteii, care se fierb la foc mic 2-3 minute, sau pana ce se inmoaie. Se serveste supa fierbinte, presarand deasupra frunze de coriandru.

Fiecare portie contine
166 kcal, 15 g proteine, 3,5 g grasimi (din care 1 g saturate), 19,5 g carbohidrati (din care 1 g zaharuri), 1 g fibre; vitamine si minerale: B1, B6, B12, calciu, cupru, fier, niacina, potasiu, seleniu, zinc

Avantaje

• Desi ingredientele folosite aici, foarte variate, ofera multe substante nutritive esentiale, totusi supa este saraca in calorii. • Crevetii reprezinta o sursa buna de calciu, un mineral esential pentru sanatatea dintilor si a oaselor. • De multe secole, ghimbirul este recunoscut a avea proprietati curative, ajutand mai ales procesul digestiv si combatand greata. Motiv pentru care biscuitii cu ghimbir, de pilda, sunt recomandati femeilor insarcinate, pentru a diminua simptomele asociate gre-turilor de dimineata.

Cateva idei

• Pentru o varianta si mai gustoasa, fierbeti in supa simpla de creveti perisoare de peste. Pentru a le prepara, puneti intr-un blender 150 g de file de cod sau egrefin, fara piele, 1 ceapa verde tocata, o bucata proaspata de ghimbir (1 cm), tocata, 1 ou batut si 1 lingura de amidon; procesati pana se omogenizeaza. Lasati la racit amestecul cat timp preparati supa simpla de creveti si cat se inmoaie ciupercile. Modelati mixtura de peste sub forma a 16 perisoare. La pasul 3, in locul crevetilor, puneti in supa clocotita perisoarele, exact in momentul cand adaugati taiteii. Gatiti-le 2-3 minute, sau pana cand incep sa pluteasca. Adaugati 45 g de frunze tinere de spanac si mai dati totul intr-un clocot. Presarati frunze maruntite de coriandru pe supa, apoi serviti-o. • Aceasta supa poate reprezenta si un pranz usor. Pur si simplu dublati cantitatea de taitei cu ou (170 g) si pe cea de creveti (250 g).</p>

Vote it up
134
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza