Supa calda de rosii si ardei

Un fel deosebit pentru ocazii speciale. Orneaza supa cu verdeturi proaspete sau smantana si serveste-o cu paine integrala.

 

<p>
Timp de preparare si gatit: circa 50 de minute
Se obtin 6 portii.
Fiecare portie contine: 340 kcal; 8 g proteine; 14 g grasimi (din care 2 g grasimi saturate); 44 g carbohi­drati (din care 11 g zahar); 4 g fibre.

Ingrediente:

1 bagheta,
3 linguri pesto,
2 linguri ulei de masline extra virgin,
1 ceapa taiata bucati mari,
1 catel de usturoi tocat,
675 g ardei gras rosu (circa 3-4 ardei), fara seminte si tocat bucati mari,
300 ml bulion de legume, preferabil facut in casa, slab sau consistent,
300 ml bulion de rosii,
1 lingurita cimbru proaspat sau 1/2 lingurita cimbru uscat,
1/2 lingurita scortisoara macinata,
1 lingurita zahar,
sare si piper,
6 linguri smantana,
6 fire de busuioc proaspat (pentru ornat)

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 de grade C. Se taie bagheta in doua, trans­ver­sal, astfel incat sa intre in cuptor. Se taie fiecare jumatate in felii groase de 3,5 cm, dar nu complet, lasand feliile atasate de baza. Se desfac feliile si se unge fiecare felie cu un strat subtire de pesto, apoi se strang la loc.

Se inveleste painea in folie de aluminiu si se lasa deoparte. Se incinge uleiul intr-o cratita. Se adau­ga ceapa si usturoiul si se prajesc usor 5 minute sau pana cand se moaie, dar nu se rumenesc. Se adauga ardeiul si se mai pra­jesc 5 minute, amestecand din cand in cand. Se toarna bulionul si se ia de pe foc.

Se pune painea in cuptor timp de 15 minute. Intre timp, supa se face piure intr-un robot de bucatarie pana se uniformizeaza. Se pune supa inapoi in cratita, se adauga passata, cimbrul, scortisoara si zaharul.

Se incalzeste supa incet fara sa fiarba. Se adauga sare si piper dupa gust. Se toarna supa in boluri calde si se orneaza fiecare portie cu o lingura de smantana si un fir de busuioc. Se serveste cu paine pesto fierbinte.

Cateva idei:

- In loc de smantana se poate utiliza iaurt simplu degresat sau branza de vaci.

- Pentru o versiune condimentata, in final, odata cu sarea si piperul se adauga 1 ardei iute rosu fara seminte si tocat marunt cu ceapa sau putin Tabasco sau alt sos iute.

- Pentru o supa de rosii si cartofi, in loc de ardei gras rosu se folosesc 675 g de cartofi taiati cubulete. Dupa ce se toarna bulionul, se acopera cratita si se fierb cartofii la foc mic 10 minute sau pana cand sunt moi. Se urmeaza apoi reteta principala, fara sa se mai puna zahar.

- Odata cu ceapa, in loc de ardei gras rosu se pun 450 g praz taiat bucati mari si 4 tije de telina taiate felii. Inainte de a turna bulionul, se prajesc circa 15 minute sau pana cand se moaie prazul. Apoi supa se face piure si se urmeaza reteta principala, fara sa se mai puna zahar.

Avantaje:

- Ardeiul gras rosu este o sursa excelenta de vitamina C - la cantitati egale, ardeiul are de doua ori mai multa vitamina C decat portocalele. De asemenea, furnizeaza cantitati bune de carotenoide si bioflavonoide - ambele fiind antioxidante care ajuta la protectia impotriva bolilor de inima si a cancerului.

- Rosiile contin licopen, un compus carotenoid si un antioxidant valoros, despre care se crede ca ajuta la protectia impotriva cancerului de prostata. Licopenul este intensificat prin fierbere, astfel ca se gaseste cel mai mult in produsele din rosii, cum sunt rosiile din conserva, pasta de rosii si passata.
</p>

Vote it up
154
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza