Supă rece de praz și avocado

Ideală pentru un prim fel la o cină de vară sau la un prânz ușor 
 

Nu se pune avocado prea repede, ca să nu se decoloreze și să își înmoaie aroma, pierzându-și prospețimea.

 

Ingrediente:

1 lingură 
ulei de măsline extra virgin

450 g praz tăiat în două pe lungime și apoi felii 
subțiri

1 cățel de usturoi tocat mărunt

750 ml bulion de legume sau de pui, 
cumpărat congelat sau făcut dintr-un cub de bulion sau praf de bulion

1 
avocado mare copt

125 g iaurt simplu degresat

1 lingură suc de chitră

2
 linguri coriandru proaspăt tocat

sare și piper

Pentru ornat:

8-12 cuburi de
 gheață (opțional)

felii de chitră

fire de coriandru proaspăt

 

Preparare:

1. Se
 încinge uleiul într-o cratiță, se adaugă prazul și usturoiul și se prăjesc 10
 minute, amestecând des, până când prazul se înmoaie ușor, dar nu se colorează. Se 
toarnă bulionul și se pune la fiert. Când clocotește, se acoperă cratița, se 
face focul mic și se fierbe 10 minute sau până când prazul este fiert.

2. Se ia
supa de pe foc și se lasă să se răcească puțin, apoi se face piure într-un 
robot de bucătărie. Alternativ, se poate face piure direct în cratiță, cu un
 mixer manual. Se toarnă supa înapoi în cratiță și se lasă să se răcească, apoi 
se pune la frigider.

3. Chiar înainte de a servi supa, se prepară avocado. Se taie
avocado în jumătate și se aruncă sâmburele. Se scoate pulpa și se trece
 printr-o sită fină de oțel inoxidabil sau de nailon. Avocado mai poate fi făcut 
piure într-un robot de bucătărie până se uniformizează, adăugând puțină supă
 răcită ca să-l subțieze și să fie complet omogen. Se pune piureul de avocado în
 supa împreună cu iaurtul, sucul de chitră și coriandrul.

4. Se adaugă sare și piper după gust, apoi se toarnă în 4 castronele. În fiecare castronel se pun 
2-3 cuburi de gheață, dacă se dorește, apoi se adaugă felii de chitră și fire 
de coriandru. Se servește imediat.

 

Timp de preparare și fierbere:
 30 de minute, plus răcirea în cameră și la frigider

Se obtin 4 porții.

Fiecare porție conține 170 kcal; 5 g proteine; 14 g grăsimi
 (din care 3 g grăsimi saturate); 7 g carbohidrați (din care 5 g zahăr); 4 g fibre.

 

Cateva idei:

- Supa aceasta este bună și fierbinte. Supa fierbinte se face piure împreună cu avocado și se adaugă
 smântână în loc de iaurt.

- Pentru o supă cu arome
 mexicane, împreună cu prazul se prăjesc 1-2 ardei iuți verzi proaspeți, fără 
semințe și tocați mărunt.

- Pentru o supă simplă de
 avocado nefiartă, se amestecă 2 avocado cu 450 ml bulion de legume, apoi se 
adaugă iaurt și suc de lămâie verde, precum și sare și piper după gust.

- Pentru a face vichyssoise, 
supa rece clasică de praz și cartofi, se pune 1 litru de bulion și, împreună cu
prazul, se prăjesc 2 cartofi curățați și tăiați felii. Nu se mai pune avocado,
 suc de lămâie și coriandru, și se servește presarată cu chives proaspete
 tocate.

 

Vote it up
62
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza