Nu se pune avocado prea repede, ca să nu se decoloreze și să își înmoaie aroma, pierzându-și prospețimea.
Ingrediente:
1 lingură ulei de măsline extra virgin
450 g praz tăiat în două pe lungime și apoi felii subțiri
1 cățel de usturoi tocat mărunt
750 ml bulion de legume sau de pui, cumpărat congelat sau făcut dintr-un cub de bulion sau praf de bulion
1 avocado mare copt
125 g iaurt simplu degresat
1 lingură suc de chitră
2 linguri coriandru proaspăt tocat
sare și piper
Pentru ornat:
8-12 cuburi de gheață (opțional)
felii de chitră
fire de coriandru proaspăt
Preparare:
1. Se încinge uleiul într-o cratiță, se adaugă prazul și usturoiul și se prăjesc 10 minute, amestecând des, până când prazul se înmoaie ușor, dar nu se colorează. Se toarnă bulionul și se pune la fiert. Când clocotește, se acoperă cratița, se face focul mic și se fierbe 10 minute sau până când prazul este fiert.
2. Se ia supa de pe foc și se lasă să se răcească puțin, apoi se face piure într-un robot de bucătărie. Alternativ, se poate face piure direct în cratiță, cu un mixer manual. Se toarnă supa înapoi în cratiță și se lasă să se răcească, apoi se pune la frigider.
3. Chiar înainte de a servi supa, se prepară avocado. Se taie avocado în jumătate și se aruncă sâmburele. Se scoate pulpa și se trece printr-o sită fină de oțel inoxidabil sau de nailon. Avocado mai poate fi făcut piure într-un robot de bucătărie până se uniformizează, adăugând puțină supă răcită ca să-l subțieze și să fie complet omogen. Se pune piureul de avocado în supa împreună cu iaurtul, sucul de chitră și coriandrul.
4. Se adaugă sare și piper după gust, apoi se toarnă în 4 castronele. În fiecare castronel se pun 2-3 cuburi de gheață, dacă se dorește, apoi se adaugă felii de chitră și fire de coriandru. Se servește imediat.
Timp de preparare și fierbere: 30 de minute, plus răcirea în cameră și la frigider
Se obtin 4 porții.
Fiecare porție conține 170 kcal; 5 g proteine; 14 g grăsimi (din care 3 g grăsimi saturate); 7 g carbohidrați (din care 5 g zahăr); 4 g fibre.
Cateva idei:
- Supa aceasta este bună și fierbinte. Supa fierbinte se face piure împreună cu avocado și se adaugă smântână în loc de iaurt.
- Pentru o supă cu arome mexicane, împreună cu prazul se prăjesc 1-2 ardei iuți verzi proaspeți, fără semințe și tocați mărunt.
- Pentru o supă simplă de avocado nefiartă, se amestecă 2 avocado cu 450 ml bulion de legume, apoi se adaugă iaurt și suc de lămâie verde, precum și sare și piper după gust.
- Pentru a face vichyssoise, supa rece clasică de praz și cartofi, se pune 1 litru de bulion și, împreună cu prazul, se prăjesc 2 cartofi curățați și tăiați felii. Nu se mai pune avocado, suc de lămâie și coriandru, și se servește presarată cu chives proaspete tocate.