Supă de legume cu găluște de aluat

Găluștele se pot prăji sau coace, iar legumele se aleg în funcție de sezon
 

Ingrediente pentru 3 porții

Pentru găluște:

150 ml apă, 25 g unt

1 praf sare

75 g făină integrală de grâu

2 ouă

1 vârf de cuțit praf de copt

Pentru legume:

1 kg legume asortate, curățate și tăiate (fasole verde, gulii, conopidă, varză creață sau altele)

2 fire praz

2 roșii mari

500 ml supă de legume

2 linguri ulei de măsline

1 fir cimbru

2 frunze de salvie, tocate

sare, piper alb

1 legătură arpagic, tăiat rondele

100 g smântână dulce

100 g iaurt degresat

50 g Emmentaler ras

 

1. Pentru găluște, se dă în fiert apa cu sare și unt, până ce se topește untul. Se adaugă întreaga cantitate de făină, amestecând, și se reduce focul la minimum. Se amestecă în continuare până ce aluatul se desprinde ca o gălușcă, iar pe fundul vasului se formează o peliculă albă.

2. Aluatul fierbinte se pune într-un castron și se înglobează 1 ou, cu mixerul. Se lasă aluatul să se mai răcorească; când este doar călduț, se adaugă al doilea ou și praful de copt.

3. Se curăță și se pregătesc legumele. Se curăță prazul, se spală și se taie în bucăți groase cât un deget. Se curăță roșiile și se taie cuburi.

4. Se dă în clocot supa de legume. Se adaugă fasolea verde și se mai ține puțin la fiert. Cu ajutorul a 2 lingurițe, se scot porții din aluatul opărit, se adaugă la fasole și se fierb toate fără capac, 5 minute, la foc mediu. Se închide focul, se acoperă vasul cu un capac și se mai lasă să fiarbă 10 minute. Se scurg fasolea și găluștele (zeama se pune deoparte) și se păstrează la cald, în castron acoperit cu un capac.

5. Se încinge uleiul și se prăjesc prazul, cimbrul și salvia, la foc mediu, cam 1 minut. Se adaugă gulia și conopida. Se toarnă 125 ml zeamă de la fasole, se dă în clocot și se lasă să fiarbă 5 minute la foc mediu, cu vasul acoperit cu un capac.

6. Se adaugă varza și roșiile, se mai dă supa o dată în clocot și se acoperă din nou; se mai fierbe 5 minute până când legumele sunt făcute. Se condimentează legumele cu sare și piper. Se așază pe farfurii, cu găluștele și fasolea, și se presară jumătate din cantitatea de arpagic.

7. Smântâna se amestecă cu iaurtul, cașcavalul, restul rondelelor de arpagic, sare și piper. Supa se servește alături de legume.

Vote it up
157
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza