Ingrediente pentru 3 porții
Pentru găluște:
150 ml apă, 25 g unt
1 praf sare
75 g făină integrală de grâu
2 ouă
1 vârf de cuțit praf de copt
Pentru legume:
1 kg legume asortate, curățate și tăiate (fasole verde, gulii, conopidă, varză creață sau altele)
2 fire praz
2 roșii mari
500 ml supă de legume
2 linguri ulei de măsline
1 fir cimbru
2 frunze de salvie, tocate
sare, piper alb
1 legătură arpagic, tăiat rondele
100 g smântână dulce
100 g iaurt degresat
50 g Emmentaler ras
1. Pentru găluște, se dă în fiert apa cu sare și unt, până ce se topește untul. Se adaugă întreaga cantitate de făină, amestecând, și se reduce focul la minimum. Se amestecă în continuare până ce aluatul se desprinde ca o gălușcă, iar pe fundul vasului se formează o peliculă albă.
2. Aluatul fierbinte se pune într-un castron și se înglobează 1 ou, cu mixerul. Se lasă aluatul să se mai răcorească; când este doar călduț, se adaugă al doilea ou și praful de copt.
3. Se curăță și se pregătesc legumele. Se curăță prazul, se spală și se taie în bucăți groase cât un deget. Se curăță roșiile și se taie cuburi.
4. Se dă în clocot supa de legume. Se adaugă fasolea verde și se mai ține puțin la fiert. Cu ajutorul a 2 lingurițe, se scot porții din aluatul opărit, se adaugă la fasole și se fierb toate fără capac, 5 minute, la foc mediu. Se închide focul, se acoperă vasul cu un capac și se mai lasă să fiarbă 10 minute. Se scurg fasolea și găluștele (zeama se pune deoparte) și se păstrează la cald, în castron acoperit cu un capac.
5. Se încinge uleiul și se prăjesc prazul, cimbrul și salvia, la foc mediu, cam 1 minut. Se adaugă gulia și conopida. Se toarnă 125 ml zeamă de la fasole, se dă în clocot și se lasă să fiarbă 5 minute la foc mediu, cu vasul acoperit cu un capac.
6. Se adaugă varza și roșiile, se mai dă supa o dată în clocot și se acoperă din nou; se mai fierbe 5 minute până când legumele sunt făcute. Se condimentează legumele cu sare și piper. Se așază pe farfurii, cu găluștele și fasolea, și se presară jumătate din cantitatea de arpagic.
7. Smântâna se amestecă cu iaurtul, cașcavalul, restul rondelelor de arpagic, sare și piper. Supa se servește alături de legume.