Supă de fructe de mare

Un preparat aromat și sănătos, perfect pentru o masă ușoară
 

INGREDIENTE PENTRU 6 PORȚII

1 kg fileuri de pește combinat – ca somon, cod, merlucius, hering, mihalț-de-mare – și creveți cruzi

4-5 fire de șofran

2 linguri de ulei de măsline extravirgin

1 praz mic, feliat subțire

1 ceapă roșie mică, feliată foarte subțire

2 căței mari de usturoi, pisați

1 linguriță de semințe de fenicul

1 linguriță de semințe de chimion

2 fâșii de coajă de portocală, fără partea albă, tăiate firișoare

1 kg roșii, curățate de coajă și tocate

1 cană (250 ml) piure de roșii

4 căni (1 litru) supă-bază de pește cu un conținut redus de sodiu

piper negru, proaspăt măcinat

pătrunjel proaspăt, tocat, pentru garnisit

4 felii de pâine cu maia, prăjite, pentru servit

 

PREPARARE 25 minute

GĂTIT 20 minute

FIECARE PORȚIE CONȚINE 1 181 kJ, 281 kcal, 39 g proteine, 10 g grăsimi (2 g grăsimi saturate), 8 g carbohidrați (6 g zahăr), 3 g fibre, 246 mg sodiu

 

Deoarece conțin importante cantități de antioxidanți, șofranul, usturoiul și roșiile alcătuiesc o bază excelentă pentru un preparat cu fructe de mare. Asigură-te că există în compoziție și pești uleioși – precum somonul, tonul, heringul sau macroul –, pentru a beneficia de bogăția lor în acizi grași omega-3.

 

1 Taie peștele în bucăți de 2-3 cm. Curăță creveții, scoțându-le și vena. Lasă-i deoparte.

2 Prăjește firele de șofran într-o tigăiță, la foc mediu, doar 30 de secunde sau până ce se usucă. Ia-le de pe foc și pisează-le cu dosul unei linguri. Pune-le deoparte.

3 Încinge uleiul într-o tigaie mare, cu baza groasă. Călește prazul, ceapa și usturoiul în jur de 5 minute, la foc mic, amestecând frecvent. Adaugă semințele de fenicul, cele de chimion, coaja de portocală și continuă gătitul alte 3-4 minute. Apoi, încorporând roșiile și șofranul, gătește încă 3-4 minute, amestecând. Adaugă piureul de roșii și supa-bază. Dă compoziția în clocot, apoi micșorează flacăra și fierbe molcom 5 minute. Asezonează cu piper.

4 Înglobează bucățile de pește, începând cu acelea care au carnea tare, urmate de cele mai moi și de creveți. Fierbe totul lent, până când fructele de mare sunt pătrunse, după

care folosește o spumieră pentru a le scoate și a le aranja într-un castron încălzit. Mărește temperatura sub tigaie până ce supa clocotește, apoi toarn-o peste pește și creveți.

5 Presară deasupra pătrunjelul. Servește supa fierbinte, cu feliile de pâine prăjită.

 

SFATUL BUCĂTARULUI

Folosind diferite soiuri de pește, alături de creveți, obții o varietate de texturi și gusturi. Midiile, bine curățate, sau alte scoici pot fi și ele un adaos foarte bun. Gătește peștele care are carnea tare mai mult decât pe cel delicat și decât creveții. Supa trebuie să fiarbă foarte domol; în cazul în care clocotul este puternic, peștele se poate rupe și se va găti excesiv.

Dacă dorești, poți freca feliile de pâine, înainte de a le prăji, cu 1 cățel de usturoi tăiat în jumătate.

Vote it up
139
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza