Sunt sanatoase alimentele gatite?

Expertii sustin ca prin fierbere, coacere si prajire se pierde mult din valoarea nutritiva
 
<p>
Intr-o perioada in care fast food-urile sunt la indemana sau la moda, gatitul acasa pare o alternativa sanatoasa si sigura. Cat de corecta este insa aceasta imagine?, aflam dintr-un articol preluat de hotnews.ro

Dr. Gillian McKeith in “Hrana vie pentru sanatate” scrie ca alimentele gatite – prin fierbere, coacere sau prajeala – nu sunt benefice organismului. Ce se intampla prin gatire prelungita?

•    sunt distruse enzimele: alimentele incalzite la 48 de grade, timp de 20 de minute, vor deveni lipsite de enzime, explica nutritionistul
•    se pierd proteinele: gatite timp indelungat, alimentele bogate in proteine sunt distruse, devenind inutile sau chiar daunatoare
•    este afectata activitatea vitaminelor: reducerea acesteia face ca valoarea nutritiva a alimentelor sa scada
•    sunt slabite reactiile sistemului imunitar: spre exemplu, creste numarul de leucocite si organismul nu poate sa lupte in mod normal cu un virus
•    sunt afectate organele si sistemul sangvin: este modificata compozitia sangelui
Se considera, de asemenea, ca in timpul gatitului, pesticidele si fungicidele care sunt utilizate in agricultura pot fi eliberate in alimente.

Pentru a echilibra efectele mancarii gatite, se recomanda cat mai multe cruditati.
 
Vote it up
75
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza