Sufleu de paste

Un topping pufos, din albusuri de ou, finisat cu putin parmezan ras, poate transforma pastele si legumele in ceva cu totul special. In aceasta versiune de sufleu, puteti folosi o mare varietate de legume alaturi de paste. Serviti-l cu o salata cu multe vitamine, din andive si nasturel.
 
<p>
Se obtin 4 portii
Timp de preparare: 30 de minute
Timp de gatit: 25 de minute

Ingrediente:

30 g ciuperci porcini (hribi sau manatarci) uscate
150 ml apa clocotita
115 g paste de dimensiuni mici, ca ditali (degetare) sau conchiglie (scoici)
1 lingura ulei de masline extravirgin
1 ceapa tocata
2 catei de usturoi tocati
30 g faina
240 ml lapte semidegresat
2 oua, separate
2 linguri patrunjel proaspat tocat
1 cutie boabe de porumb, circa 340 g, scurse
2 linguri branza parmezan proaspat rasa
sare si piper

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 190°C. Se pun ciupercile uscate intr-un castron mic si se acopera cu apa clocotita. Se acopera castronul si se lasa la muiat 15 minute.

Cat timp se moaie ciupercile, se fierb pastele 10–12 minute sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana sunt al dente. Se scurg bine.
Se scurg ciupercile, pastrand lichidul, si se toaca fin. Se incinge uleiul intr-o cratita mare si se prajesc 4 minute ceapa, usturoiul si ciupercile, pana cand ceapa se moaie, dar nu apuca sa se rumeneasca. Se presara cu faina si se amesteca bine, dupa care se adauga laptele treptat, amestecand. Se da in clocot, amestecand constant, si se fierbe incet, pana ce lichidul se ingroasa. Se asezoneaza dupa gust.
Se toarna jumatate din sos intr-un bol. Se incorporeaza galbenusurile de ou si se pun deoparte. Se adauga in cratita lichidul pastrat de la muierea ciupercilor, apoi se adauga pastele fierte, patrunjelul si boabele de porumb. Se amesteca si se toarna acest amestec intr-un vas termorezistent, de 1,4 litri, uns cu putin ulei.
Se bat albusurile pana se intaresc. Se adauga 2 linguri de albus in sosul din bol, ca sa-l faca mai pufos, apoi, folosind o lingura mare, metalica, se incorporeaza si restul de albus.
Se pune, cu lingura, mixtura de albusuri peste cea de paste si se intinde, in strat egal, pe toata suprafata. Se presara cu parmezan ras si se coace 25 de minute, pana ce devine pufos si auriu. Se serveste imediat, inainte ca toppingul de sufleu sa se inmoaie.

Cateva idei:

• Folositi 340 g buchetele mici de broccoli in loc de ciuperci si porumb. Fierbeti broccoli 3 minute sau pana sunt fragede. Scurgeti-le, pastrand 150 ml din lichid pentru a-l folosi in locul lichidului de la muierea ciupercilor.
• Folositi paste integrale in locul celor simple.

Avantaje:

• Porumbul contine cantitati folositoare de fibre si vitamina A.
• Ouale sunt o sursa ieftina de proteine si contin cantitati folositoare de vitamine A, E, B2, B12 si niacina.
</p>
Vote it up
115
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza