Sufleu de ciocolată și nuci

Se servește cald, pudrat cu zahăr, alături de căpșune
 

Ingrediente pentru 6 porții

2 linguri unt

30 g biscuiți Amaretti fărâmițați (biscuiți italienești cu migdale)

250 ml lapte degresat

câteva picături de extract de vanilie

3 linguri amidon de porumb

50 g alune măcinate

100 g ciocolată neagră (cel puțin 70% cacao), ruptă în bucăți mici

2 gălbenușuri

1 lingură sirop de alune sau migdale

4 albușuri

1 vârf de cuțit de sare

80 g zahăr

500 g căpșune, înjumătățite

1 lingură zahăr pudră pentru presărat (după gust)

 

1. Se încălzește cuptorul la 160°C, cu convecție (gaze 2-3). Se ung cu unt șase cești termorezistente sau forme pentru sufleu. Se presară bucățelele de Amaretti și se distri­buie uniform prin rotirea fiecărei forme.

2. Se încălzesc laptele și vanilia într-o cratiță, fără să fiarbă, apoi se iau de pe foc.

3. Se pun într-un castron amidonul de porumb și alunele măcinate, se adaugă puțin lapte fierbinte și se bate cu telul până ce se formează o pastă groasă. Treptat se mai adaugă lapte până se obține un lichid omogen, gros. Compoziția se toarnă într-o cratiță și se fierbe, amestecând continuu. Apoi se lasă 2-4 minute să fiarbă la foc mic până când lichidul se îngroașă.

4. Se ia amestecul de pe foc și se adaugă ciocolata. Se acoperă și se lasă 1-2 minute, până când ciocolata se topește. Se amestecă bine. Se adaugă două gălbenușuri și siropul.

5. Se bat albușurile cu sare într-un castron mare până când se întăresc. Apoi se adaugă treptat zahărul în albușurile bătute, până când bezeaua devine lucioasă și formează vârfuri ascuțite.

6. Se adaugă 1 lingură de bezea în amestecul de ciocolată din cratiță. Apoi se încorporează cu atenție întreaga bezea în compoziție. Nu contează dacă ici-colo se văd pete albe.

7. Se toarnă amestecul de sufleu în forme­le pregătite. Se coc în cuptor 15 minute, până când cresc și li se rumenesc suprafețele. Se așază sufleurile fierbinți aflate în forme pe farfurii, se garnisesc cu căpșune și se presară cu zahăr pudră după gust. Se servesc imediat.

Vote it up
134
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza