Suflet rusesc

Cu talent si un zambet fermecator, un fotograf danez desfiinteaza cele mai raspandite clisee ale lumii
 

<p>

„Lena, jeg vil have den persons!“ („Lena, il vreau pe barbatul acela“). Vorbind in limba sa materna, fotograful danez Keen Heick-Abildhauge se adreseaza traducatoarei sale, aratand cu degetul catre un barbat rus de varsta mijlocie, pe cealalta parte a strazii. In aglomeratul centru al Moscovei, printre claxoane si scrasnet de masini, abia i se poate auzi vocea. „Doar o fotografie“, il roaga traducatoarea pe rus, aratandu-l pe Keen, un barbat inalt si tanar, cu par blond, care tine in mana un aparat de fotografiat. „El ar vrea sa-i fiti model“.

Trecatorul se uita la el, apoi raspunde scurt, „Nu!“ si pleaca grabit. Keen zambeste: nu e primul care il refuza.

In martie 2009, Keen, un art director din Copenhaga, s-a mutat la Moscova, urmand-o pe sotia lui, Sarah, la noul ei loc de munca. Prietenii si familia lui din Danemarca asociau Rusia cu toate cliseele existente despre aceasta tara – betivi, ursi pe strazi si un frig vesnic.

Moscova are o populatie de doua ori mai mare decat cea a tarii lui Keen. De oriunde ar lua metroul aici, literele scrise in chirilica il lasa fara nicio optiune, in afara aceleia de a-l suna pe unul dintre colegii sotiei lui, sa-l ia din oras. Totusi si-a dat seama ca rusii – chiar daca nu zambesc la inceput – sunt, de fapt, extrem de ospitalieri. Si s-a gandit ca ar trebui sa transmita aceasta imagine a Rusiei si colegilor sai din Danemarca.

Nu avea talent sa relateze povesti, dar era un fotograf destul de bun. De ce sa nu descrie tara prin chipurile oamenilor ei? A decis sa realizeze portretele a patru generatii de rusi, oameni cu varste cuprinse intre un an si o suta.

Cand compania la care lucra Sarah a hotarat s-o transfere la Sankt Petersburg, Keen a urmat-o, incepandu-si proiectul aici. Intr-o dimineata insorita de octombrie, insotit de Lena, o studenta la daneza, a inceput sa opreasca trecatorii in fata cupolei aurite a catedralei Issakievski.
„Ati vrea sa faceti o fotografie, doamna? Domnule, ati dori sa participati la un proiect fotografic?“

Curand, a inteles ca era jenant sa intrebi direct oamenii despre varsta lor. Prin urmare, Keen si-a facut un clip de promovare pe internet, iar oamenii il sunau si intrebau: „Mai cautati pe cineva de 58 de ani?“

O sedinta foto ii poate lua zece minute. Dar uneori a fost nevoie chiar de ore intregi, caci unii oameni il invitau la ei acasa.
„Veniti la o partida de pescuit?“. Inainte de fotografie, Serghei, un model promitator, i-a sugerat o excursie in Golful Finlandei. Keen nu mai pescuise niciodata, dar s-a urcat la bordul unei barci cu motor, alaturi de alti trei tipi priceputi la pescuit. Si a sfarsit prin a prinde cel mai mare peste. La intoarcerea acasa, s-a gandit: „Acum ma simt rus“.

In mai 2012, Keen a prezentat o expozitie cu imaginile sale la Muzeul National Rosphoto, din St. Petersburg. „Multumiri acestui danez, pentru ca ne arata cine suntem“, a scris in cartea de onoare unul dintre cei peste o mie de vizitatori.

Cateva luni mai tarziu, pe 28 septembrie, milioane de oameni au privit spectacolul de lumini care a avut loc in Piata Rosie din Moscova. O uriasa sfera luminoasa a reflectat imagini ale spatiului, ale Pamantului, ale vietii. Printre ele, 38 de portrete ale rusilor, facute de fotograful danez.

</p>

Vote it up
179
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza