Stresul ne afecteaza diferit

Persoanele supraponderale expuse unor situatii stresante au un risc crescut de a se imbolnavi fata de cei cu greutate normala
 

 

Persoanele obeze sunt mai vulnerabile in fata efectelor negative pe care le are stresul asupra sanatatii, se arata intr-o cercetare recenta.

Expunerea la situatii stresante favorizeaza un raspuns biochimic mai puternic in cazul persoanelor obeze, lucru care creste riscul de aparitie a unor boli cronice precum diabetul zaharat de tip 2 si afectiunile cardiovasculare, informeaza WebMD.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Brandeis, din Waltham, Massachusetts, SUA, au descoperit ca oamenii cu surplus de kilograme prezinta un nivel mai mare al unei proteine care creste nivelul de inflamatie in organism, interleukina 6. In schimb, la persoanele cu greutate normala, expuse in mod repetat unor situatii stresante, nu s-a observat un nivel mai mare al acestei proteine.

Procesul inflamator cauzat de interleukina 6 a fost asociat cu probleme de sanatate precum rigidizarea arterelor, diabetul de tip 2, cancerul si ficatul gras.

In cadrul studiului, care a durat doua zile, specialistii au expus mai multi oameni unor situatii stresante, precum un interviu de angajare dificil si rezolvarea unor probleme grele de matematica.

A doua zi, voluntarilor li s-a masurat nivelul interleukinei 6. Persoanele cu surplus de greutate si cele obeze aveau un nivel dublu al acestei proteine. In schimb, la cei cu greutatea normala, nivelul acestei proteine a ramas neschimbat.

Persoanele obeze sunt mai mult afectate de stresul repetat in comparatie cu cele care au greutate normala, spun specialistii.

Sursa: ziare.com

Vote it up
133
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza