Strategii preventive in cazul in care suferiti de astm

Incidenta astmului este in crestere in majoritatea tarilor dezvoltate
 

Conform cercetatorilor, unul dintre motive este ca in prezent copiii sunt mult mai putin expusi la microbi, insecte si murdarie decat cei din generatiile anterioare, iar sistemul lor imunitar nu invata sa reactioneze corespunzator la aceste substante care sunt, in esenta, inofensive. Adultii care au crescut la tara sunt mult mai putin predispusi la astm. Desi este prea tarziu sa va retraiti copilaria, daca aveti astm, puteti face foarte multe pentru a preveni crizele.

Protectie impotriva alergenilor. In peste jumatate din locuinte exista cel putin sase alergeni detectabili, iar in celelalte, cel putin trei. Cu cat nivelul alergenilor e mai ridicat, cu atat sunteti mai predispus la astm. Iata cateva recomandari pentru indepartarea alergenilor proveniti de la soareci si gandaci.

• Stergeti podelele zilnic, cu un mop umed.
• Astupati toate crapaturile si gaurile din usi si pereti, din jurul ferestrelor si din pod, precum si pe cele de langa prize, comutatoare si instalatii sanitare.
• Pastrati alimentele in recipiente bine inchise. Cutiile de carton nu sunt bune.
• Pastrati cutiile cu alimente deschise in frigider, nu in dulap.
• Preparati un spray natural din 60 ml ulei de eucalipt sau de menta la 4 litri de apa. Folositi-l in bucatarie, in exterior, in jurul tevilor de apa.
• Presarati putin acid boric in locurile unde ati vazut gandaci.
• Distrugeti gandacii cu un amestec de faina, cacao, ovaz, acid boric si ipsos.

Controlati-va greutatea. Daca sunteti supraponderal, riscul de a avea simptome persistente de astm este cu 66% mai mare decat daca aveti o greutate normala. De ce? Probabil din cauza compusilor inflamatori eliberati de celulele de grasime.

Cercetatorii incep sa studieze efectele scaderii in greutate asupra simptomelor de astm. Intr-un mic studiu italian, la 12 femei obeze cu astm care suferisera o operatie de micsorare a stomacului si slabisera considerabil in urma acesteia s-a constatat o ameliorare cu 31% a factorilor ce masoara dificultatea respiratiei si reducerea cu 18% a utilizarii medicamentelor pentru cazuri de urgenta, comparativ cu femeile care nu slabisera.

Cereti medicului un plan personalizat. 55% din persoanele cu astm moderat sau sever – un procent socant! – nu-si tin boala sub control. O cauza majora a acestei situatii este lipsa unui plan personalizat de control al bolii. Un asemenea plan va informeaza cum si cand sa folositi medicamentele zilnice si pe cele destinate situatiilor de urgenta, precum si cand sa utilizati spirometrul pentru a va monitoriza functionarea plamanilor. De asemenea, va ajuta sa va dati seama cand trebuie sa cereti ajutor medical de urgenta sau sa sunati medicul. Conform studiilor, utilizarea acestor planuri reduce crizele de astm si riscul de deces din cauza astmului.

Invatati sa folositi corect inhalatorul. Circa o treime din suferinzii de astm nu stiu sa utilizeze cum trebuie un inhalator. Acest lucru mareste riscul crizelor de astm, al spitalizarilor si chiar al decesului.

Vote it up
97
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza