Strategii pentru prevenirea diabetului

10 gustări cu indice glicemic redus
 

Moștenirea genetică joacă un rol în apariția diabetului, dar riscul e cu atât mai mare cu cât exersați mai puțin și cântăriți mai mult. Dacă n-ați fost încă afectat de „epidemia de diabet“, atunci meritați felicitări. Există însă și o epidemie de prediabet – hiperglicemie care nu e încă suficient de severă pentru a cauza simptome – la care trebuie să fiți atenți. Medicii nu sunt suficient de preocupați să diagnosticheze prediabetul (poate fi determinat ușor printr-o analiză de sânge pe stomacul gol), însă dumneavoastră trebuie să-l împiedicați să se transforme în diabet. Iată ce aveți de făcut:

 

 

Slăbiți câteva kilograme. Greutatea excedentară este principalul motiv pentru care adulții și copiii sunt predispuși la diabet de tip 2. Îngrășarea favorizează acumularea de grăsime în jurul organelor interne, în zona taliei – mai ales dacă sunteți stresat în permanență (hormonii stresului contribuie la depunerea de grăsime pe abdomen). Studiile arată că această grăsime abdominală periculoasă trimite semnale chimice care reduc sensibilitatea celulelor la insulină – hormonul ce determină celulele să absoarbă zahărul din sânge. Rezistența la insulină e primul pas pe calea spre diabetul de tip 2.

Vestea bună: într-un studiu de referință care a monitorizat 3.234 de persoane cu prediabet timp de 3 ani, cele care au slăbit doar 7% din greutatea corporală (5,75 kg din totalul de 85) a redus riscul de diabet cu 58%. De fapt, slăbirea a fost mai eficientă decât medicamentele care măresc sensibilitatea la insulină!

Un program de exerciții cardio, efectuat de 3–5 ori pe săptămână, topește grăsimile mai bine decât un regim de slăbire, afirmă cercetătorii de la Universitatea Syracuse. E util și mersul pe jos în ritm rapid, câte 30 de minute pe zi.

Consumați zilnic 9 porții de fructe și legume, plus 3 porții de cereale integrale. O dietă cu indice glicemic redus, bogată în produse vegetale și cereale integrale – și reducerea consumului de pâine albă, orez alb, produse de patiserie din făină albă și dulciuri – menține glicemia la o valoare mică și constantă. De asemenea, studiile arată că ea reduce inflamația cronică din organism, care afectează acțiunea insulinei și absorbția zahărului din sânge de către celule.

 

10 gustări cu indice glicemic redus

 

Alimentele cu indice glicemic redus sunt cele care au un efect minim sau moderat asupra nivelului de zahăr din sânge. Persoanele care consumă multe asemenea alimente și puține produse cu indice glicemic ridicat au un risc mai mic de rezistență la insulină, problemă care provoacă diabet de tip 2. Aceste alimente sunt adesea bogate în fibre, proteine sau grăsime, însă nu consumați mâncăruri grase doar de dragul unei glicemii bune – firește, cu excepția cazului când e vorba despre grăsimi „bune“ (nesaturate).

         1.      Un măr, cu coajă cu tot

         2.      Biscuiți din grâu integral cu unt de arahide

         3.      Morcovi mici cu un sos dietetic de smântână

         4.      O mână mică de nuci sau migdale

         5.      Iaurt degresat cu fructe proaspete sau cereale integrale pentru micul dejun

         6.      Lipie din grâu integral, prăjită, cu sos de fasole

         7.      Boabe de soia cu puțină sare

         8.      Floricele de porumb produse în aparat cu aer cald

         9.      Caise uscate (maximum 1/3 cană)

         10.    Un ou fiert tare

 

Vote it up
144
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza