Strategii esentiale in cazul sinuzitei si al infectiilor sinusurilor

Sub pielea si oasele fetei se afla opt cavitati goale: sinusurile
 

Cand micile lor orificii de drenaj se blocheaza, mucusul ramas in sinusuri provoaca presiune si durere, oferind un mediu prielnic virusurilor si bacteriilor. Pentru a preveni infectiile sinusurilor, evitati raceala sau gripa si tratati sau preveniti crizele de alergie respiratorie. Usurati congestia si drenajul, folosind aceste metode:

Folositi o solutie salina. Dintotdeauna, oamenii au folosit apa sarata sau apa de mare, pentru a preveni problemele sinusurilor. Aceasta practica e recoman­data si in prezent de catre medici. In urma analizei a opt studii, o echipa de cercetatori britanici au ajuns la concluzia ca o spalatura nazala pe zi cu solutie salina reduce riscul infectiilor sinusale cronice cu pana la 72%. Aceste spalaturi impiedica o simpla raceala sa se transforme intr-o sinuzita. Pentru introducerea solutiei saline in nari, cumparati o seringa. Folositi urma­toarea reteta: dizolvati 1/4 lingurita sare de masa si 1/4 linguri­ta de bicarbonat de sodiu in 250 ml apa calduta.

Aveti raceala sau gripa? Subtiati mucusul. Mucusul blocat in sinusuri, in timpul unei raceli, al unei gripe sau al unei crize alergice, constituie un teren fertil pentru virusuri si bacterii. Pentru a-l subtia si a usura drenarea lui, beti zilnic 6–8 pahare cu apa, ceai fierbinte sau alte lichide. Ca remediu natural, inhalati abur timp de zece minute: aplecati-va peste un bol cu apa fierbinte, acoperindu-va capul cu un prosop, stati sub dusul fierbinte sau mergeti la sauna. Daca aerul de acasa sau de la birou este foarte uscat, sporiti umiditatea cu ajutorul unui umidificator sau vaporizator. Incalziti sinusurile. Daca simtiti presiune in sinusuri, aplicati un servet fierbinte pe obraji si/sau beti o cana cu ceai fierbinte. Aceasta metoda pune in miscare perisorii microscopici din sinusuri, numiti cili. In mod normal, cilii oscileaza intr-un ritm de 700 vibratii pe minut, pentru a deplasa mucusul. Cand aveti raceala sau gripa, viteza lor scade la circa 300 vibratii pe minut. Incalzirea pare sa-i ajute sa mareasca ritmul.

Folositi rar descongestionante de la farmacie. Aceste picaturi si spray-uri determina contractia vaselor sanguine din nas, destupand caile nazale umflate. La inceputul unei raceli sau gripe, utilizarea unui descongestionant favorizeaza drenajul. Dar e posibil sa provoace o reactie inversa, determinand conges­tionarea narilor. Putini specialisti recomanda utilizarea descongestionantelor pentru a preveni infectiile si­nu­surilor. Nu folositi niciodata un spray descongestio­nant mai mult de 3 zile si folositi cat mai rar picaturi.

In caz de infectie acuta severa sau infectii cronice, mergeti la medic. Daca apar dureri severe ale fetei sau maxilarului si/sau aveti febra peste 38,5ºC precum si congestionarea sinusurilor, vorbiti cu medicul. S-ar putea sa aveti nevoie de antibiotic.

Aflati despre medicamentele preventive. Daca aveti des sinuzi­ta sau daca racelile ori crizele alergice tind sa se transforme in infectii sinusale, e posibil sa aveti nevoie de un tratament de lunga durata cu un antibiotic potrivit sau cu un spray nazal cu steroizi – dar numai prescris de medic.

Vote it up
3
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza