Strategii de supravietuire

Invata cum sa lupti cu vartejul nebun al emotiilor, daca descoperi ca ai cancer la san
 

<p>

1. Ia-ti timp de gandire. Dupa ce primesti diagnosticul, e posibil sa simti ca trebuie sa actionezi imediat. Nu, nu trebuie. Ia-ti timp de gandire inainte de a lua vreo decizie.

2. Respecta-ti sentimentele, indiferent daca sunt pozitive sau pline de spaima. Nu fi surprinsa daca treci prin aceste stari in decurs de 15 minute, de cateva ori pe zi.

3. Nu judeca deciziile de tratament ale celor din jur ori atitudinea lor. Nu am vazut femei care sa aiba cancer la san si sa se judece unele pe altele. Cei care obisnuiesc sa dea sfaturi sunt adeseori cei care nu au trecut prin asa ceva. Sa-ti spuna cineva cum ar trebui sa te simti dupa ce ai fost diagnosticata cu aceasta boala este ca si cum ti-ar zice ca ar trebui sa ai doi metri inaltime.

4. Acorda-ti aceeasi grija pe care ai arata-o fata de cineva drag tie care ar trece prin asa ceva.

5. Nu te invinui. Nu ai cancer la san pentru ca ai mancat ceva nepermis ori nu ai facut suficient sport.

6. Lasa-i pe ceilalti sa te ajute. Nu-i refuza si nu-i indeparta.

7. Nu crede in false marturii, impotriva stiintei. Poti decide daca urmezi un anumit tratament sau nu. Poti avea sau nu o experienta pozitiva legata de aceasta decizie. Ceilalti pot invata dintr-o relatare onesta a experientelor tale, dar asta nu te transforma intr-un expert.

8. Pune intrebari doctorilor. Medicii buni nu privesc cu ochi rai intrebarile si ingrijorarile tale.

9. Profita de fiecare zi. Cancerul este elefantul din camera. Dar, uneori, trebuie sa-l bati pe spinarea lui mare si urata si sa-i spui: Scuza-ma, elefantule, in clipa asta, am de gand sa ma distrez.

10. Aminteste-ti ca tu esti mai mult decat cancerul. Poate ca esti o femeie cu cancer, dar esti si sotie, mama, sora, fiica. Extinderea cancerului peste aceste zone ale vietii tale trebuie sa fie strict alegerea ta.

</p>

Vote it up
127
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza