Strategii care reduc riscul de a face ulcer

Cea mai buna strategie pentru prevenirea bolii este sa va protejati stomacul de analgezicele obisnuite
 

Pe vremuri, persoanele care sufereau de ulcer incercau sa-si calmeze durerile sacaitoare consumand mancaruri insipide si inghitind pastile mari de antiacide, care neutralizeaza acizii din stomac.

In prezent, specialistii stiu ca doua treimi dintre cazurile de ulcer gastric (care afecteaza stomacul) si ulcer duodenal (care afecteaza partea superioara a intestinului subtire) sunt cauzate de o bacterie minuscula, numita Helicobacter pylori. Aproape toate celelalte cazuri sunt provocate de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), precum aspirina si ibuprofenul.

Cea mai buna strategie pentru prevenirea bolii este sa va protejati stomacul de analgezicele obisnuite. Daca luati regulat doze mici de aspirina pentru inima sau ibuprofen ori naproxen pentru artrita, riscul de ulcer creste. Aceste medicamente afecteaza mecanismul care protejeaza mucoasa stomacului de acizii corozivi din stomac. Ele subtiaza invelisul protector de mucus al stomacului, reduc productia de bicarbonat care neutralizeaza acizii (da, este vorba despre un compus similar cu bicarbonatul de sodiu) si diminueaza fluxul sanguin, care permite refacerea celulelor stomacului. De asemenea, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) pot afecta coagularea sangelui. Daca aveti hemoragii din cauza ulcerului, aceste medicamente le favorizeaza.

Intr-un studiu la care au participat peste 3.000 de persoane, o echipa de cercetatori britanici a constatat ca cei care luasera de curand AINS erau de 2–30 de ori mai predispusi la ulcer hemoragic decat cei care evitau aceste analgezice. Ce e de facut? Specialistii ne propun trei strategii:

• Luati acetaminofen pentru calmarea durerilor cronice. Nu este un AINS si nu lezeaza mucoasa stomacului. (Pentru a va proteja ficatul, luati maximum 3 g pe zi si nu beti alcool, ca sa preveniti insuficienta hepatica.)
• Luati cea mai mica doza posibila de AINS, cat mai rar cu putinta. Adoptati aceasta varianta daca acetaminofenul nu este eficient in cazul dvs.
• Luati si un medicament pentru protectia stomacului.

Vote it up
29
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza