Stop gângăniilor!

Pişcăturile de insectă şi sănătatea ta: când e cazul să consulţi un medic
 

LA FIECARE OM de pe planetă sunt aproximativ 200 de milioane de insecte. Aşa că nu-i de mirare că intrăm deseori în contact cu ele. Din fericire, majoritatea înţepăturilor şi pişcăturilor de insectă sunt mai mult enervante decât nocive. Acestea fiind spuse, sunt cazuri în care este necesară o vizită la medic, respectiv atunci când există semnele unor reacţii toxice, reacţii alergice extreme (şoc anafilactic) sau boli infecţioase.

Este posibil să te afecteze atât din punct de vedere toxic (când veninul insectei acţionează ca o otravă), cât şi anafilactic (când sistemul tău imunitar are o reacţie exagerată la venin). Dacă ai o reacţie toxică şi/sau anafilactică, simptomele pot include dificultăţi de respiraţie, greaţă, ameţeală sau stare de leşin, spasme musculare, senzaţie de vomă, caz în care trebuie să consulţi de urgenţă un medic.

În cazul bolilor infecţioase, suspecţii principali sunt căpuşele şi ţânţarii. Primele pot fi purtătoare ale bacteriei care provoacă boala Lyme, aşa că mergi la control dacă faci febră, ai pe piele o iritaţie de forma cercurilor unei ţinte de la jocul cu săgeţi, te dor încheieturile sau îţi simţi muşchii feţei slăbiţi la câteva săptămâni după ce ai găsit o căpuşă care se cuibărea în pielea ta.

Ţânţarii pot fi purtători ai virusului West Nile (deşi majoritatea nu sunt), iar în zone cu climă mai blândă, ca Italia sau Australia, sunt cunoscuţi pentru transmiterea aşa-numitelor boli tropicale dengue şi chikungunya. Mai multe roiuri de ţânţari care răspândesc boli tropicale par să se îndrepte tot mai departe spre nordul Europei, iar expansiunea lor este „asociată cu schimbările climatice şi de ecosistem şi comportament al oamenilor“, spune Giovanni Mancarella, purtător de cuvânt pentru Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor.

Infecţiile produse de înţepăturile ţânţarilor pot fi asimptomatice şi dificil de detectat. Dar e bine să ţii sub observaţie febra ridicată, durerile de cap şi de încheieturi şi să consulţi un medic la „orice simptome neobişnuite apărute după o călătorie într-o ţară tropicală sau subtropicală”, spune Mancarella.

Dar cel mai important lucru, e să nu laşi teama să te oprească de la a te bucura de ieşirile în aer liber. Ia-ţi măsurile de precauţie necesare, cum ar fi să te dai cu o soluţie care îndepărtează insectele, şi ieşi la aer!

Vote it up
141
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza