Stop agresiunilor pe Internet

Tinerii din Europa solicita sprijinul autoritatilor si companiilor IT pentru combaterea pericolelor din mediul online
 
<p>
La inceputul acestei luni, participantii la Scoala de Vara Europeana Sigur.Info, organizata de Salvati Copiii Romania, au dezbatut, alaturi de experti in domeniu, problemele cu care se confrunta atunci cand navigheaza pe Internet si posibile solutii pentru evitarea si combaterea acestora.

La eveniment au participat 36 de copii si tineri din opt tari, cu varste cuprinse intre 12-19 ani, implicati in promovarea sigurantei online la nivel national si european.

Subiectele discutate de catre participanti au vizat: securitatea datelor personale pe Internet, dependenta de calculator si Internet, pericolele  reale din lumea virtuala si implicarea activa a tinerilor in elaborarea de strategii educationale.

La ora actuala, cercetarea EU KIDS ONLINE III, realizata in 25 de state europene, afirma ca 19% dintre copiii romani de 9-16 ani au vazut mesaje sexuale pe internet. Acest procent include 6% dintre copiii de 11-16 ani care au vazut imagini cu persoane facand sex si 2% care au vazut imagini sexuale violente. De asemenea, studiul mai arata ca aproape jumatate (44%) dintre copiii de 9-16 ani care au vazut imagini sexuale au declarat ca au fost deranjati de ele.

Mai mult, 27% dintre copiii romani de 11-16 ani au vazut continut potential daunator, cum ar fi site-uri rasiste (15%), pro-anorexie (11% din totalul copiilor investigati, procentul ridicandu-se la 20% pentru fete de 14-16 ani) si site-uri de auto-mutilare (9%).

Potrivit cercetarii, copiii romani inregistreaza unul din  cele mai mari procente pentru vizibilitatea profilului lor, aproape jumatate declarand ca profilul lor este public (44% dintre cei care  au un profil). Ei sunt sunt printre cei care isi dezvaluie intr-o mare masura date personale in profilul lor (22% dintre cei care au un profil), cum ar fi numarul de telefon sau adresa de acasa.

Pentru a incerca sa gaseasca solutii privind aceste probleme, Organizatia Salvati Copiii a organizat un atelier de lucru care a avut drept scop consultarea participantilor cu privire la propunerile lor pentru autoritati, industria IT, parinti si copii, cu scopul de creste nivelul de siguranta in navigarea pe Internet. Printre cererile inaintate de tineri s-au remarcat ca fiind prioritare urmatoarele: necesitatea includerii unor lectii privind siguranta pe Internet in cadrul orelor de curs si sustinerea unor informari pentru parintii acestora, in cadrul sedintelor dedicate; necesitatea investitiilor companiilor de profil (provideri de Internet, producatori de software) in campanii de informare si responsabilitate sociala.

Copiii participanti au sugerat introducerea unui antivirus gratuit asociat fiecarui sistem de operare si fiecarui pachet de conectare la Internet. De asemenea, este nevoie de deschiderea autoritatilor catre mijloace moderne de informare (website-uri, aplicatii) asupra pericolelor din lumea online, dar si asupra interventiilor legale care sunt posibile. Participantii au sustinut si continuarea investitiilor financiare ale autoritatilor (precum programul Safer Internet), dar si existenta unor mijloace de protectie mai eficienta impotriva spam-ului. Mai mult, comunicarea dintre parinte si copil cu privire la activitatile online si existenta unor mijloace de protectie sporita pentru Internet pe telefonul mobil sunt alte doua chestiuni care au fost scoase in evidenta de participanti.

“M-am simtit excelent in aceasta Scoala de Vara, pentru ca am avut ocazia sa discutam despre Internet, element reprezentativ pentru generatia noastra, dar si sa ne distram in cadrul actvititatilor de timp liber organizate de echipa Salvati Copiii. Dupa aceasta Scoala de Vara, cred ca e foarte important ca toate produsele asociate cu utilizarea Internetului sa fie insotite de un CD cu resurse privind utilizarea corecta si sigura, asa cum se intampla, de exemplu, cu electrocasnicele”, a declarat Lubos, participant din Slovacia la Scoala de Vara Sigur.Info.

Organizatia Salvati Copiii Romania mizeaza pe participarea tinerilor in procesul de dezvoltarea a unor proiecte si activitati care au ca obiectiv educatia si protectia lor. In acest sens, participantii au beneficiat la inceputul Scolii de Vara de un workshop dedicat scrierii de proiecte, fiind invitati sa elaboreze propuneri de activitati pe tema sigurantei online. Cele 6 echipe trans-nationale au participat la concursul de proiecte finalizat pe 6 iulie 2012, iar proiectul castigator a fost realizat de o echipa mixta compusa din reprezentanti ai Romaniei, Slovaciei si Olandei. Acesta vizeaza realizarea unei platforme sub forma de revista online, ai carei editori si administratori sa fie copiii implicati in programul Safer Internet din toate tarile europene. Platforma va contine recenzii, sfaturi si experiente referitoare la siguranta pe Internet.

</p>
Vote it up
199
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza