Stii cine a inventat bicicleta?

Nu se cunoaste data exacta a aparitiei primei biciclete, in jurul acesteia existand o adevarata controversa
 
<p>Cert este ca data patentarii primului model este 26 iunie 1817, atunci cand baronul german Karl von Drais a inregistrat prima bicicleta. Aceasta avea un sistem de condus cu un ghidon prins de roata din fata, astfel incat sa permita virajul, iar cadrul care unea cele doua roti avea o sa si toata masinaria era din lemn. Datorita asemanarii cu un cal, vehiculul primise numele dandy-horse sau hobby-horse, dar apare mentionata si ca velociped. Tot baronul von Drais a fost cel care a efectuat prima plimbare cu bicicleta, pe un traseu care se intindea din orasul sau natal, Mannheim, si pana in suburbia Rheinau.
In 1837 au fost atasate pedale la roata din fata. Garniturile din cauciuc pentru roti au aparut in 1869. Roata din fata s-a marit, iar cea din spate s-a micsorat – model aparut in 1872, in Anglia.
 Bicicleta cu roti egale dateaza din 1879, iar pneurile, din 1888. In 1912 se testeaza in Turul Frantei schimbatorul de viteze.
Evolutiile moderne includ bicicleta de munte (1973) si utilizarea fibrei de carbon pentru bicicletele de curse, in anii 1980.</p>
Vote it up
391
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza