Stii ca poti fii alergic?

  O mare parte dintre alergii nu sunt diagnosticate corespunzator
 

 

Cand copacii si florile inmuguresc, oamenii se pot confrunta cu o problema agasanta: cea a alergiilor. Dar alergiile respiratorii sunt doar varful aisbergului cand vine vorba despre aceasta problema de sanatate, ce afecteaza cel putin 20% dintre europeni – sau, daca expertii au dreptate, mult mai multi.

Asta pentru ca „sunt persoane care nici stiu ca exista un nume si, adesea, un tratament pentru simptomele lor”, spune Nikos Papadopoulos, presedintele Academiei Europene pentru Alergii si Imunologie Clinica si profesor asociat la Universitatea din Atena, Grecia. O persoana poate tusi des, de exemplu, sau poate avea mancarimi, dar sa nu fi spus asta vreunui doctor. „O mare parte dintre alergii, posibil chiar majoritatea, nu sunt diagnosticate corespunzator”, spune el.

Cu toate ca multe dintre alergii se dezvolta in copilarie (si unele dispar in timp), daca esti adult nu inseamna ca nu ai nicio alergie. Noi alergii, inclusiv reactii la medicamente, se pot dezvolta si la adulti. Alergiile la alimente pot aparea la orice varsta si pot fi serioase. Mai mult decat atat, alergiile care dureaza o viata pot deveni mai problematice odata cu inaintarea in varsta, pentru unele persoane, afectand calitatea vietii si inrautatind alte probleme de sanatate. „Alergiile nu sunt chiar banale”, spune Papadopoulos.

Dar sunt si vesti bune. „Multe alergii nu pot fi vindecate complet, insa pot fi tratate” spune el. „Exista solutii.” Discuta cu un doctor despre simptomele tale ca sa afli daca e vorba despre alergii si ce poti face, , daca e asa. Medicamentatia poate fi disponibila, dar schimbari ale stilului de viata, cum ar fi evitarea factorilor care declanseaza alergiile, ar putea fi tot ce-ti trebuie.

„Cunoaste-ti alergia”, spune Roberta Savli, responsabila cu politicile UE in cadrul Federatiei Europene a pacientilor cu Alergie si Boli Aerogene (EFA). „Alergia este de obicei controlabila, dar uneori trebuie sa fii insistent in relatia cu sistemul medical pentru a obtine ajutorul de care ai nevoie.”

Alergia, in cifre: 150 de milioane

Numarul europenilor cu alergie, de orice tip: 17 milioane

Numarul europenilor cu alergii la alimente: 3,5 milioane

 

 

Vote it up
192
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza