Stevia este recomandata pentru tratarea afectiunilor sistemului digestiv

Stevia este consi­­derata un hepatostimulator usor, cola­­gog si coleretic
 

Originara din Europa si din Africa de Nord, stevia este raspandita acum in intreaga lume. Ea creste pe pasuni si pe marginea raurilor. Atinge inaltimi de 1,5 m, tulpini groase si frunze mari, cu marginile ondulate. Florile mici si verzi apar in manunchiuri dense, in varful plantei. Capsulele cu seminte sunt niste discuri cu aspect de hartie, cu lungimea de 3-6 mm.

Parti utile
• Radacinile se recolteaza toamna si se usuca pentru a fi folosite la prepararea de decocturi si extracte lichide.
• Frunzele se pot consuma fier­­te ca legume, fiind nutritive, asemana­­toare spanacului, si se folosesc in mod traditional sub forma de cataplasma pentru calmarea iritatiei de urzica.

Compusi activi
Stevia contine tanini (inclusiv catecol), principii amare, rasini, glicozide antrachinonice, rumicina, acid crisofanic si un ulei volatil complex. Ca si spanacul, contine fier si oxalati.

Utilizari medicinale
Stevia este consi­­derata un hepatostimulator usor, cola­­gog si coleretic. Este recomandata pen­­tru tratarea unei game largi de afec­­tiuni digestive, cum ar fi indigestia si colonul lenes. Prezenta glicozidelor an­­trachinonice ii confera plantei un efect laxativ, desi mai moderat decat cel ob­­servat la alte plante cu continut de an­­tra­­chinone, precum senna si cascara. Prin efectul benefic asupra sistemului digestiv si mai ales prin stimularea eli­­minarii produsilor de excretie ai orga­­nismului, stevia este considerata un detoxifiant al sangelui. Este recoman­­da­­ta pentru tratarea unei game largi de afectiuni ale pielii, precum acneea, pso­­riazisul si eczema, dar si in tratamentul hipertrofiei glandulare limfatice si al re­­umatismului. Planta este extrem de efi­­cienta si in tratarea constipatiei asocia­­te bolilor mai sus enumerate.

Preparare si dozaj:
• In tratamentul indigestiei, constipatiei, acneei, psoria­­zisului si eczemei. Extract lichid: Echi­­va­­lentul a 2-4 g de radacina uscata, de 3 ori pe zi. Decoct: Fierbeti 2-4 g de radacina uscata intr-o cana cu apa timp de 10 minute, apoi strecurati. Beti 3 cani pe zi.

Vote it up
29
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza