Stai in tensiune?

Stiri surprinzatoare despre valorile mari ale tensiunii arteriale
 

Pe plan mondial, doi din cinci adulti au valori mari ale tensiunii arteriale sau hipertensiune. Este ceva comun, dar cu potential de risc.

Care numar? Valoarea tensiunii arteriale este reprezentata prin doua numere, iar idealul, pentru majoritatea oamenilor, este sa atinga 140/90 sau mai putin (130/80 pentru oamenii cu anumite probleme de sanatate). Dar primul numar, ce masoara presiunea sangelui in artere in timpul contractiei muschiului cardiac, ar putea fi mai important. Societatea Europeana de Cardiologie a declarat recent ca medicii cardiologi ar trebui sa se concentreze sa reduca acest numar la sub 140 pentru toti pacientii.

Surpriza pentru pacientii foarte batrani In cazul persoanelor de peste 85 de ani, o tensiune arteriala mare ar putea fi chiar un semn de sanatate. O analiza a cercetarilor efectuate in 2012 a relevat ca presiunea arteriala mare nu este intr-atat de periculoasa pentru persoanele foarte in varsta cum s-a crezut; in schimb, viteza mersului pare sa fie un indicator de sanatate mult mai important. Autorul a ajuns la concluzia ca s-ar putea sa nu fie nevoie sa fie tratata atat de agresiv hipertensiunea arteriala in cazul oamenilor foarte batrani.

… si pentru tineri Dar sunt tot mai multi cei care se ingrijoreaza de valorile tensiunii arteriale – si riscurile asociate, cum ar fi obezitatea – la copii. Un studiu recent, efectuat pe un grup de adulti, a facut corelatia intre valorile mari ale tensiunii arteriale si prezenta obezitatii in adolescenta. Iar un alt grup de experti propune masurarea nivelului de sodiu din urina la copii, pentru ca au descoperit ca acei copii care retin sodiul in organism prezinta riscuri mai mari de hipertensiune.

Solutia: fa miscare

Vestea buna? Exercitiile fizice ar putea fi una dintre cele mai bune metode de a reduce tensiunea arteriala. Cercetatorii care au studiat peste 136.000 de cazuri din Europa, SUA si Asia spun ca, pentru cei care petrec trei sau patru ore saptamanal facand exercitii in afara orelor de serviciu, probabilitatea de a avea hipertensiune este mai mica decat in cazul celor care nu fac atat de multa miscare. Ce poti face intr-o jumatate de ora zilnic? Mergi pe jos 2-3 kilometri, mergi la sala sau fa o plimbare cu bicicleta.

CIFRE

30-45% dintre europeni au hipertensiune arteriala

17,3 milioane Numarul deceselor din cauza problemelor cardiovasculare in 2008

23,3 milioane Numarul estimat de decese din cauze cardiovasculare in 2030, daca nimic nu se shimba

Sursa: Organizatia Mondiala a Sanatatii si Societatea Europeana de Cardiologie

Care era recomandarea medicului? Sistolica sau diastolica

CE REPREZINTA Primul numar al valorii tensiunii arteriale indica presiunea sistolica, sau presiunea sangelui in artere in timpul contractiei muschiului cardiac. Cel de-al doilea numar, care indica presiunea diastolica, reprezinta presiunea sangelui in perioada de relaxare a muschiului cardiac. Ambele valori sunt exprimate in mmHg, sau milimetri coloana de mercur, unitate de masura a presiunii.

BINE DE STIUT

Nu poti sa simti hipertensiunea arteriala; de aceea este numita uneori „asasinul tacut”.

E dovedit ca o dieta saraca in sare si bogata in magneziu si potasiu poate contribui la scaderea tensiunii arteriale.

 

 

 

Vote it up
191
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza