Spuma din ficatei de pui

Fierberea ficateilor cu legume si ierburi si audaugarea de brandy dau mai mult gust, iar crema de branza definitiveaza reteta
 
 
Portii 4
Timp de preparare: 10 minute, plus cel putin 4 ore racire
Timp de gatit: circa 15 minute
Ingrediente
250 g ficatei de pui, curatati
1 ceapa tocata marunt
1 catel de usturoi pisat
600 ml bulion de legume sau apa
cateva fire de patrunjel
cateva fire de cimbru
1 foaie de dafin
1–1 1/2 lingura fromage frais
2 lingurite otet aromat cu usturoi sau otet alb
2 lingurite brandy sau Calvados sau dupa gust
1 lingura boabe de piper rosu sau verde, in saramura, scurse si sterse prin tamponare cu prosoape de hartie
2 linguri patrunjel tocat marunt
sare si piper
Preparare
Se pun ficateii, ceapa si usturoiul intr-o oala si se adauga bulion sau apa, cat sa-i acopere. Se face din patrunjel, cimbru si foaia de dafin un bouquet garni si se adauga in oala. Se da in clocot, incet, spumand daca este necesar, apoi se reduce flacara si se fierbe incet 5–8 minute sau pana cand ficateii sunt fierti, dar inca roz in centru.
Se scurg si se arunca bouquet garni. Se pun ficateii, ceapa si usturoiul in blender. Se adauga 1 lingura fromage frais, otet si brandy si se proceseaza pana se omogenizeaza, adaugand restul de 1/2 lingura fromage frais, daca se doreste o textura mai putin consistenta. Se asezoneaza, apoi se adauga boabele de piper. Ca alternativa, se pun ficateii, ceapa si usturoiul intr-un castron si se sfarama cu furculita pana se obtine o pasta mai grosiera. Se adauga fromage frais, otet si brandy si se amesteca, apoi se asezoneaza si se adauga boabele de piper.
Se pune spuma intr-un castron mare sau in forme individuale si se netezeste suprafata. Se presara cu patrunjel tocat marunt. Se acopera cu film alimentar si se raceste in frigider cel putin 4 ore, preferabil peste noapte.
Inainte de a o servi, se lasa spuma sa revina la temperatura camerei. Se serveste cu felii fierbinti de paine prajita.
Cateva idei
• Inlocuiti brandyul cu suc de portocale si adaugati coaja rasa de la 1/2 portocala.
• Daca nu aveti piper rosu sau verde, inlocuiti-l cu capere bine scurse si tocate.
• Ca sa obtineti o spuma fina, preparand-o fara blender, omiteti ceapa si pasati prin sita ficateii si usturoiul. Adaugati 2 fire de ceapa verde tocata marunt, impreuna cu boabele de piper.
• Pentru o spuma mai putin satioasa, omiteti brandyul si adaugati in blender 100 g fasole cannellini din cutie, spalata si bine scursa, impreuna cu 1/2 lingura salvie tocata marunt. Aceasta spuma este excelenta intinsa pe paine de casa prajita, sau pe felii de bagheta, si apoi asternuta cu feliute de castraveciori murati.
• Variati ierburile – chives proaspat tocat, tarhon si menta, toate merg bine cu spuma de ficatei de pui.
Avantaje
• Ficateii de pui sunt una dintre cele mai bogate surse de fier – fiecare portie din aceasta spuma asigura mai mult de jumatate din necesarul zilnic recomandat.
• Multe retete traditionale de spuma de ficatei de pui si de pateu sigileaza suprafata acestora, in vederea depozitarii, cu unt topit. In aceasta versiune, grasimea este inlocuita de ierburi aromate proaspete tocate.
 
Vote it up
586
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza