INGREDIENTE PENTRU 8 PORȚII
300 g amestec de fructe de pădure proaspete sau congelate (afine, zmeură, coacăze), plus câteva fructe proaspete pentru ornat (opțional)
1 lingură de pudră de gelatină
1/4 cană (60 ml) apă fierbinte
375 ml lapte evaporat, din cutie, răcit
2 linguri de zahăr tos extrafin
1 lingură de suc de lămâie
1/2 cană (125 g) iaurt cu un conținut redus de grăsimi
PREPARARE 15 minute, plus răcire
FIECARE PORȚIE CONȚINE 285 kJ, 68 kcal, 4 g proteine, < 1 g grăsimi (< 1 g grăsimi saturate), 11 g carbohidrați (10 g zahăr), 2 g fibre, 38 mg sodiu
Deliciosul mousse reprezintă o alternative lipsită de grăsimi la obișnuitele spume ce au la bază smântână sau frișcă, datorită laptelui evaporat. Acesta este o sursă bună de proteine, iar fructele conțin cantități mari de antioxidanți.
1 Deșertați fructele într-un blender și procesați-le până când obțineți un piure. Pasați-l, printr-o strecurătoare metalică, într-un castron. Aruncați semințele.
2 Într-un castronel, amestecați gelatina cu apa fierbinte. Lăsați mixtura să se răcească.
3 Punând într-un castron mijlociu laptele evaporat, zahărul și sucul de lămâie, bateți-le cu un mixer electric timp de 3-4 minute sau până când compoziția devine pufoasă. Înglobați mixtura de gelatină, iaurtul și piureul de fructe.
4 Turnați spuma în opt boluri. Lăsați-o la frigider 30 de minute sau 1 oră, până când se încheagă. Serviți spuma garnisită cu o mână de fructe proaspete.
SFATUL BUCĂTARULUI Rețeta poate fi preparată cu orice fructe de pădure – sau combinații între ele. Dacă folosiți fructe congelate, ele trebuie dezghețate lent înainte de a fi transformate în piure.
Răcirea în frigider a laptelui evaporat ajută ca acesta să devină ușor și spumos atunci când e procesat în mixer.