Sperante pentru bolnavii de cancer

A aparut un medicament care poate dubla speranta de viata a celor bolnavi de cancer de plamani
<p>Cercetatorii de la American Society of Clinical Oncology au prezentat un medicament, erlotinib, care poate dubla perioada de viata a oamenilor care se confrunta cu aceasta maladie, inainte ca boala sa progreseze, informeaza Daily Mail.
Cancerul pulmonar face aproximativ 1,3 milioane de victime in fiecare an pe plan mondial, cifra ce reprezinta aproape 18% din totalul deceselor cauzate de cancer, arata statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Potrivit expertilor, noul medicament, care se administreaza o data pe zi, mareste perioada in care pacientii traiesc fara ca boala sa se agraveze de la 5,2 luni, in cazul chimioterapiei, la 9,7 luni. Oamenii de stiinta au constatat ca, in comparatie cu chimioterapia standard, administrarea medicamentului reduce, per total, cu 63% riscul agravarii bolii.
Cercetarea, prezentata in cadrul unei conferinte sustinute in Chicago, a implicat peste 1. 200 de pacienti care au prezentat o mutatie genetica intr-o proteina numita EGFR (receptorul pentru factorul de crestere). Aceasta mutatie apare la 11% din pacientii bolnavi de cancer.
Cancerul pulmonar este o boala care prezinta una din cele mai mici rate de supravietuire, comparativ cu toate tipurile de cancer. Mai mult de doua treimi din pacientii care sunt diagnosticati in stadiul final al bolii nu pot fi vindecati.
Medicii britanici spun ca folosesc, deja, erlotinib, indiferent daca pacientii au sau nu aceasta mutatie genetica, dupa chimioterapie. Insa aceste rezultate arata ca medicamentul ar putea fi folosit drept terapie initiala, in cazul celor care au mutatia genetica EGFR.</p>
Vote it up
406
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza