Speranta pentru bolnavi

Reader’s Digest sprijina campania de strangere de fonduri pentru realizarea primului centru de diagnostic precoce a cancerului pulmonar
 
<p>
Peste 33.000 de romani mor anual de cancer pulmonar. Din cauza unei evolutii silentioase si nespecifice, aceasta boala se depisteaza, in general, extrem de tarziu.
La momentul depistarii - in cazul a 75% dintre pacienti - cancerul se afla in stadii avansate ceea ce duce la o rata de supravietuire de 17-18% la 5 ani dupa diagnosticare.
Ideea campaniei, la care si Reader’s Digest a decis sa se ralieze, s-a nascut din cateva considerente medicale valabile atat la nivel mondial, cat si national in raport cu cancerul bronho-pulmonar.
Printre ele se numara faptul ca aceasta boala este cauza principala a deceselor provocate de neoplazii la nivel mondial. Cancerul bronho-pulmonar se depisteaza, adesea, in stadii foarte avansate ale bolii, iar rata de supravietuire la cinci ani este de numai 17-18 %.
Factorul de risc dominant pentru cancerul pulmonar este fumatul, iar trei patrimi din cazuri se afla in stadii inoperabile la momentul depistarii si primesc numai tratament paliativ
Asociatia Aer Pur Romania impreuna cu Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Bucuresti, a lansat, de curand, campania de constientizare a riscurilor cancerului pulmonar in randul populatiei din Romania, numita ”Control pentru Speranta”.
Campania urmareste intelegerea avantajelor imense pe care le are diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar, in primul rand in cadrul populatiei cu risc: fumatori, pacienti u BPOC (bronsita obstructiva a fumatorului) sau persoane expuse profesional.
Specialistii sunt in unanimitate de acord ca depistarea precoce poate creste spectaculos rata de supravietuire a pacientilor la 5 ani de la diagnosticare: de la maxim 17 % pentru cei cu stadii avansate la 50% pentru pacientii aflati in stadii operabile si pana la 90% pentru stadiul de boala extrem de precoce.
”La Institutul ”Marius Nasta” din Bucuresti sunt examinati anual 60% din pacientii din Romania care necesita bronhoscopie. Ne dorim ca prin implicarea populatiei si a societatii civile in general sa facem posibila achizitia de echipament medical modern si performant pentru Institut in vederea transformarii lui in primul centru modern de referinta pentru diagnostic precoce si tratament endoscopic al cancerului pulmonar prin bronhoscopie din Romania”, a declarat prof. as. Dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumolog-bronholog la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, Bucuresti.
Diagnosticarea precoce a bolii este posibila prin intermediul bronhoscopiei. Bronhoscopia este o procedura care stabileste cu certitudine si in timp foarte scurt diagnosticul de cancer pulmonar.
Campania ”Control pentru Speranta” urmareste si dotarea cu echipament medical modern si performant a Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din Bucuresti in vederea transformarii lui in primul centru modern de referinta din Romania pentru diagnostic  precoce al cancerului pulmonar prin bronhoscopie este esentiala in acest sens:
“Acest lucru este imperios necesar cu atat mai mult cu cat in ultimii ani am inregistrat o crestere dramatica a neoplaziilor cu implicare pulmonara la copii, adolescenti si tineri adulti. Mai mult decat atat, Institutul “Marius Nasta” atinge anual cifre record pentru Europa si pentru intreaga lume in ceea ce priveste numarul pacientilor investigati prin bronhoscopie: peste 10.000 intr-un an!
 
Comparativ, in Europa, centrele de referinta efectueaza maxim 3-4.000 de bronhoscopii anual”, afirma prof. as. dr. Emilia Crisan, directorul medical al Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucuresti.
Pentru achizitia acestei aparaturi sunt necesari peste un milion de euro ceea ce presupune un efort sustinut, din partea noastra, a tuturor: specialisti, servicii publice, mass media si nu in ultimul rand opinia publica.
Si tu poti dona 2% din impozitul tau pe venit pentru a sprijini aceasta campanie. Afla mai multe informatii de pe www.controlpentrusperanta.ro
</p>
Vote it up
210
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza