Speranță pentru supraviețuitori

Expoziție de fotografie în sprijinul victimelor traficului de ființe vii
 

Statisticile arată că media de vârstă a persoanelor care cad pradă traficului de ființe umane scade de la an la an mult sub 14 ani. Asociația Reaching Out România se luptă de 17 ani cu un sistem infracțional alimentat de corupție și ignoranță, asistând victimele care supreviețuiesc acestui flagel prin acordarea gratuită de adăpost, consiliere psihologică, medicală și juridică.

Bilanțul Reaching Out vorbește despre performanțele sale: asistență acordată către 530 de fete vândute în România și în străinătate, dintre care 90% au depus mărturie împotriva traficanților, ceea ce a dus, în ciuda șanselor, la condamnarea vinovaților în toate aceste cazuri.

86% dintre supreviețuitoarele asistate de asociație sunt complet reintegrate social și în legătură cu centrul, cu mult peste media obișnuită în asemenea cazuri.

În ciuda rezultatelor evidente de reintegrare și combatere a traficului, Reaching Out România își desfășoară activitatea exclusiv pe baza contribuțiilor venite din partea unor parteneri internaționali și a unor ambasade europene. Fondurile publice existente în România pentru combaterea traficului de persoane pot fi accesate pentru alte servicii decât cele oferite de asociație, pe motiv ca Reaching Out nu desfașoară activități care previn traficul de ființe vii.

“Traficul de persoane este a doua cea mai profitabilă infracțiune din lume, după traficul de droguri, iar statisticile din Olanda și din întreaga Europă arată că, din păcate, România este una dintre principalele țări sursă. Cifrele autorităților române pentru anul 2014 arată că 36% dintre victimele traficului de persoane sunt minore.

În România se depun eforturi considerabile pentru combaterea acestui fenomen, iar guvernul olandez ramâne un partener de nădejde, sprijinind la nivel atât operațional, cât și non-operațional, cooperarea bilaterală în acest domeniu. Dar, pe lângă aceste demersuri, activitățile de prevenție și conștientizare desfășurate de către societatea civilă, precum campania la care participăm astăzi, joacă un rol decisiv în lupta împotriva traficului de persoane”, spune Excelența Sa Ambasadorul Olandei, Dl. Matthijs Von Bonzel.

Victimele sunt prezentate adesea ca persoane învinse, bătute de soartă și poate naive. Uitați-vă la fotografii și aplaudați curajul pe care îl au. Acești copii dau dovadă de putere și caracter pentru a aduna cioburile vieților lor marcate de stigmat și a găsi tăria de a merge mai departe. Curajul lor mă inspiră întodeauna și îmi dă speranță că într-o zi activitatea noastră va fi considerată prevenție și în România.“, spune Iana Matei, fondatorul și Directorul Reaching Out România.        

Împreună cu principalii săi parteneri și susținători, Reaching Out România lucrează în prezent la organizarea unui grup de lucru parlamentar în vederea armonizării legislației, astfel încât copiii care astăzi cad pradă traficanților să aibă șansa la o viață normală și integrare socială.  Pentru salvarea fetelor din mainile traficanților, Reaching Out România colaborează permanent cu Poliția Româna, Protecția Copilului, Ministerul Justiției și Ministerul Public.

Expoziția "SPERANȚA, Cuvântul care valorează mai mult decât 1000 de imagini" este inițiativa fotografului antropolog Adrian Câtu și reprezintă un prilej de întîânire între principalii promotori ai unei atitudini corecte și constructive privind combaterea și prevenirea traficului de ființe vii.

Contacte pentru informații suplimentare:

Reaching Out Romania: reachingoutrom@yahoo.com, www.reachingout.ro

Adrian Câtu: photographius@gmail.com, www.traveler.ro

Vote it up
182
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza