Spaghettini cu fructe de mare

Intr-un sos de rosii, imbogatit cu vin rosu, fructele de mare sunt un partener bun pentru pastele lungi si subtiri

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare: 25 de minute
Timp de gatit: circa 45 de minute

Ingrediente

2 linguri ulei de masline extravirgin
1 ceapa tocata
2–3 catei de usturoi tocati
2 linguri patrunjel proaspat tocat
250 ml vin alb sec
1 cutie rosii tocate, circa 400 g
un praf de ardei iuti uscati si pisati
1/4 lingurita zahar
cateva firisoare de sofran
8-12 midii bine curatate
2 calamari curatati, cu tentaculele taiate bucatele, iar corpurile inele
300 g creveti cruzi, tigru sau king, decorticati
400 g spaghettini
sare si piper
fire proaspete de oregano sau maghiran, pentru ornat

Preparare

Se incinge uleiul intr-o cratita mare, se adauga ceapa si se caleste 5–7 minute, pana cand se moaie, dar nu se rumeneste. Se adauga usturoiul si patrunjelul si se continua inca 1 minut.
Se toarna in cratita vinul si se da in clocot. Se regleaza flacara astfel ca fierberea sa fie constanta, si se continua 15 minute sau pana ce vinul aproape s-a evaporat.
Se adauga rosiile, cu suc cu tot, ardeiul iute pisat, zaharul si sofranul. Se micsoreaza flacara si se fierbe incet 15 minute. Se asezoneaza dupa gust.
Se adauga midiile. Se acopera cratita si se gatesc la foc mediu 5 minute sau pana ce midiile incep sa se deschida. Se adauga calamarii si crevetii si se gatesc alte 3–4 minute sau pana ce crevetii isi schimba culoarea din bleu-gri in roz. Se ia cratita de pe foc. Se arunca midiile care nu s-au deschis, apoi se acopera, ca mixtura sa se pastreze calda.
Intre timp, se fierb spaghettini 10 minute sau conform instructiunilor de pe ambalaj, pana sunt al dente. Se scurg si se pun la loc in oala. Se adauga o parte din sosul de rosii si se amesteca bine.
Se servesc pastele acoperite cu restul de sos de rosii si cu fructele de mare, ornate cu frunze de oregano sau maghiran proaspat.

Cateva idei
• Daca rosiile sunt in plin sezon, in locul celor conservate, folositi 1 kg rosii coapte, descojite si taiate cubulete. Timpul de gatit pentru sos va creste astfel cu 5 minute. (Puteti adauga si putin zahar, pentru a echilibra gustul astringent al rosiilor proaspete.)
• Inlocuiti calamarii cu 200 g fasole cannellini, fiarta sau conservata si scursa. Aceasta va face mancarea mai substantiala – fasolea, bogata in fibre, este satioasa – asa ca puteti reduce, daca doriti, cantitatea de paste la 340 g.

Avantaje
• Fructele de mare contin cantitati folositoare de vitamine B, mai ales B12, si sunt si o sursa buna de seleniu, care este un antioxidant.
• Pastele si fructele de mare sunt un fel delicios, pe cat de gustos, pe atat de hranitor: bogat in carbohidrati cu amidon si sarac in grasimi. Vinul si rosiile dau un sos mult mai sarac in grasimi decat obisnuitele sosuri pe baza de smantana.
• Ceapa si usturoiul contin alicina, care are proprietati antifungice si antibiotice.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
115
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza