Spaghetti Bolognese

O versiune dietetică a unei rețete italienești clasice: sos de carne, plin de gust, amestecat cu spaghete și servit cu parmezan
 

Porții 4

Ingrediente:

2 linguri ulei de măsline extravirgin

1 ceapă mare tocată mărunt

1 morcov mare tocat mărunt

2 tije de țelină tocate mărunt

2 căței de usturoi pisați

8 roșii-uscate-la-soare tocate mărunt

250 g carne slabă de vită, tocată

125 g ficăței de pui tocați mărunt

240 ml vin roșu

1 cutie de roșii tocate, circa 400 g

1 cubuleț concentrat de bulion de vită

1 linguriță cimbru proaspăt sau frunze de măghiran sau 1/2 linguriță de cimbru sau oregano uscat

3 linguri pătrunjel proaspăt tocat

340 g spaghete

30 g parmezan proaspăt ras

sare și piper

Mod de preparare: 

1. Se încinge uleiul într-o cratiță mare, se adaugă ceapa, morcovul, țelina, usturoiul și roșiile-uscate-la-soare și se prăjesc 5–10 minute, amestecând frecvent, până ce legumele încep să se rumenească.

2. Se adaugă carnea de vită și ficățeii și se prăjesc, amestecând, până ce carnea se rumenește. Se toarnă vinul în cratiță, se adaugă roșiile, cu suc cu tot, iar apoi se fărâmițează și se amestecă cubulețul de concentrat. Se acoperă cratița și se fierb ingredientele 30 de minute, amestecând ocazional.

3. Între timp, se fierb spaghetele 10–12 minute sau conform instrucțiunilor de pe ambalaj, până se fac al dente.

4. Se scurg pastele și se amestecă bine cu sosul de carne. Se presară deasupra parmezan și se servesc imediat.

 

Timp de preparare: 20 de minute

Timp de gătit: 45 de minute 

 

Câteva idei

• Pentru a prepara un sos vegetarian, se dublează cantitățile de morcov și țelină, și se înlocuiesc carnea și ficățeii cu 200 g linte verde. Folosiți un cubuleț de bulion de legume, dizolvat în 750 ml apă clocotită. Fierbeți sosul 40 de minute sau până când lintea este fragedă, iar lichidul a fost absorbit.

• Carne tocată de porc, pui sau curcan poate fi folosită în loc de carne de vită.

• Quorn-ul, o proteină vegetală cu conținut scăzut de grăsimi, poate fi utilizat în locul cărnii de vită și al ficățeilor. 

Avantaje

• Ficățeii de pui sunt o sursă bună de vitamine B, A, zinc și cupru. Sunt una dintre cele mai bogate surse de fier – o porție de 100 g aduce jumătate din consumul zilnic recomandat.

• Combinând ficățeii de pui cu un amestec de ingrediente aromate, de origine vegetală, reducem proporția generală de carne, fără a compromite gustul. Acest sos bogat asigură un mediu lichid sățios unei porții generoase de paste.

 
Vote it up
232
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza